Prísne pravidlá v Británii pre imigrantov z EÚ začnú platiť v marci

NETKY.SK • 19 Február 2014, 15:41 • 2 min
Prísne pravidlá v Británii pre imigrantov z EÚ začnú platiť v marci

LONDÝN - Nový systém neumožní využívanie sociálnych výhod uchádzačom o prácu, ktorí v Británii ešte nepracovali.

slovakia

left justify in out

Británia v stredu predstavila nové pravidlá na vyplácanie sociálnych dávok prisťahovalcom z Európskej únie. Nový systém, ktorý bude platiť od 1. marca, má zabrániť zneužívaniu štedrého sociálneho systému. Ako informoval minister práce a sociálnych vecí Iain Duncan Smith, podľa nových pravidiel musí žiadateľ o prídavky na deti, penziu, lacnejšie bývanie či o príspevky v nezamestnanosti doložiť, že zarábal najmenej 150 libier (eur) týždenne po dobu aspoň troch mesiacov. Tento limit zodpovedá minimálnej mzde na 24 hodín práce týždenne. Osoby s nižšími príjmami budú musieť dokázať, že "ich pracovná aktivita je skutočná a efektívna", inak nárok na dávky mať nebudú. Nový systém neumožní využívanie sociálnych výhod uchádzačom o prácu, ktorí však v Británii ešte nepracovali.


"Britská verejnosť správne žiada, aby imigranti prispievali tejto krajine a aby sem nechodili len z dôvodu atraktivity britského sociálneho systému," vyhlásil Smith. Dodal, že zmeny zaistia spravodlivosť celého sociálneho systému a zabránia jeho zneužívaniu. Vládny plán reaguje na obavy z prílevu nových migrantov po tom, čo 1. januára 2014 skončia obmedzenia na trhu práce pre občanov Bulharska a Rumunska. Po rozšírení EÚ v roku 2004 Veľká Británia otvorila svoj pracovný trh pre desiatky občanov prevažne stredo- a východoeurópskych krajín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies