Príslušníci záchranného systému neutralizovali unikajúcu látku v Myslave

NETKY.SK • 8 Marec 2012, 07:44 • 2 min
Príslušníci záchranného systému neutralizovali unikajúcu látku v Myslave

Príslušníci záchranného systému neutralizovali unikajúcu látku v Myslave - Slovensko Krátko po 21. 20 v stredu (7.

slovakia

left justify in out

img

Krátko po 21.20 v stredu (7.3.) zasahovali košickí hasiči pri likvidácii neznámej látky, ktorá do ovzdušia unikala z legálnej skládky v mestskej časti Myslava. Ako TASR informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach Jozef Hudák, na miesto vyrazilo trinásť hasičov a na mieste spolupracovali s príslušníkmi Civilnej ochrany, Protichemickej jednotky, štátnej a mestskej polície a prítomní boli aj pracovníci Obvodného úradu životného prostredia.
      „Namerané boli zvyšné hodnoty látky, ktorá sa volá metylmerkaptan. Našťastie nejde o látku, ktorá by bola životu nebezpečná.  Podarilo sa ju neutralizovať a unikajúci plyn vyzrážať,“ dodal Hudák s tým, že akcia sa skončilo krátko pred pol treťou nadránom. „O 7.00 sa však budú hodnoty premeriavať znovu,“ uzavrel.
      Metylmerkaptan je bezfarebná plynová látky prenikavého a značne nepríjemného zápachu zhnitej kapusty. Plyn je produkovaný sladkovodnými riasami a vzniká rozkladom ich vláken, ale aj ďalších organických hmôt, napríklad  v pôde. Môže vznikať aj rozkladom biologického odpadu – zeleniny. Metylmerkaptan sa využíva v chemických syntézach a pridáva sa napríklad aj k zemnému plynu, aby bolo možné jeho únik zachytiť čuchom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona