Príručky Karla Beadekera boli povestné svojou presnosťou

NETKY.SK • 2 November 2016, 11:37 • 2 min
Príručky Karla Beadekera boli povestné svojou presnosťou

KOBLENZ/BRATISLAVA - Kníhkupec, vydavateľ a vášnivý cestovateľ Karl Baedeker, jeden z najznámejších autorov a zostavovateľov príručiek pre cestovateľov – bedekrov, sa narodil 3. novembra pred 215 rokmi.

slovakia

left justify in out

Karl Baedeker sa narodil 3. novembra 1801 v nemeckom Essene. Bol najstarším synom majiteľa tlačiarne, vydavateľa Gottschalka Diedricha Baedekera a jeho manželky Marianny. Vyrastal v rodičovskom dome v ovzduší liberálnych názorov, ale aj povestnej pruskej dôslednosti. Do školy chodil v Essene a v Hagene, ako 16-ročný sa stal učňom v jednom kníhkupectve v Heidelbergu. Keďže ho zaujímali spoločenské vedy, zapísal sa v roku 1819 na filozofickú fakultu univerzity v tomto meste.

 

V roku 1824 nastúpil mladý Baedeker v rámci prípravy na svoje budúce povolanie do kníhkupectva Georga Andreasa Reimera v nemeckom Berlíne. Neprevzal však otcovo nakladateľstvo, ale usadil sa v Koblenzi a v roku 1827 začal pracovať ako samostatný kníhkupec a vydavateľ.

 

Nemecké mesto Koblenz bolo centrom historického územia Porýnie-Falcko. Pre podnikateľské zámery mladého Baedekera bolo výhodou, že sa v tom čase začala rozvíjať lodná doprava po Rýne. Presne 1. mája 1827 začala Prusko-rýnska paroplavebná spoločnosť pravidelnú osobnú dopravu medzi Kolínom a Mainzom. Záujem turistov o plavbu po Rýne prispel ku zvýšenému dopytu po orientačných pomôckach na cestu a informáciách o pozoruhodnostiach na trase.

 

Vtedy prišiel Karl Baedeker s nápadom vydávať pre turistov menšie príručky, ktoré by informovali o trasách ciest, ale aj o pamätihodnostiach a miestach, ktoré by mali vidieť. Za vzor mu poslúžila kniha Johanna Augusta Kleina Cesta po Rýne od Mainzu po Koblenz. Baedeker vydal knihu v nemčine a vo francúzštine a pripojil k nej aj mapku toku Rýna. Knižka mala nevídaný úspech a podnietila Karla Baedekera, aby podobným spôsobom začal spracúvať aj iné turistické trasy.

 

Samotný vydavateľ bol nadšeným cestovateľom. Jeho knižní sprievodcovia vychádzali tradične v červenej väzbe so zlatými písmenami na obale a rýchlo sa stali pojmom. Baedeker taktiež zaviedol označovanie významu pamätihodností hviezdičkami - čím viac ich pri názve pamiatky bolo, tým bola cennejšia a zaujímavejšia. Jeho príručky boli známe presnosťou a dôslednosťou. Každá informácia, ktorá mala byť v knihe, sa dôsledne overovala. Úspešný vydavateľ spolupracoval s odborníkmi a s najznámejším kartografmi svojej doby.

 

Cestovateľ Karl Baedeker mal však záujem aj o veci verejné. V rokoch 1839-1854 bol členom mestskej rady, v rokoch 1847-1853 zostal jej čestným prísediacim a až do svojej smrti bol členom mestského zhromaždenia.

 

Úspechy značky Baedeker sa neskončili smrťou jej zakladateľa 4. októbra 1859 (zomrel v Koblenzi krátko pred 58. narodeninami). V priekopníckej práci pokračovali Baedekerovi synovia, ktorí ponuku tlačených turistických sprievodcov podstatne rozšírili.

 

V roku 1872 sa podnik presťahoval do nemeckého Lipska, povestná presnosť, dôkladnosť a rešpektovanie overených faktov však zostali naďalej poznávacími znakmi bedekrov. Názov určený pôvodne pre knižných turistických sprievodcov sa postupne vžil aj pre knižných sprievodcov po iných tematických oblastiach.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies