Prírodu by mohla zachrániť huba, ktorá dokáže požierať plasty

NETKY.SK • 18 September 2017, 10:31 • 2 min
Prírodu by mohla zachrániť huba, ktorá dokáže požierať plasty

Vedci objavili hubu, ktorá je schopná rozložiť plasty až natoľko, že sa rozpadnú.

slovakia

left justify in out

Zamorenie plastami je momentálne veľmi vážnou globálnou témou. Ide o bežný materiál, ktorý sa aspoň čiastočne nachádza vo väčšine produktov okolo nás. V posledných rokoch však dochádza k veľkému problému s jeho likvidáciou. Hoci recyklácia a alternatívne materiály napredujú, znečistenie prírody je rozsiahle a odstraňovať jeho následky je v tejto fáze veľmi náročné. Pomôcť by však mohol nový vedecký objav.

 

Vedci už dlhší čas pátrajú po ekologickej možnosti, ako sa vysporiadať s množstvom odpadu zaťažujúceho našu planétu. Už v minulosti sme písali o húseniciach istého druhu motýľa, ktoré sa plastom živia. Najnovšie však objavili hubu schopnú likvidovať plasty.

 

Aspergillus tubingensis je druh huby, ktorá povrchovo rozoberá plasty až do takej miery, že sa sami rozpadávajú. Pozorovaním sa zistilo, že plast rozloží v priebehu dvoch mesiacov.

 

Využitím tejto prírodnej alternatívy likvidácie odpadu ľudstvu svitá nádej, že by sa pomaly a v postupných krokoch mohol dopad tejto situácie eliminovať. Bude však potrebné ďalej pokračovať vo vývoji nových materiálov, ktorými sa plasty postupne úplne „vytlačia“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona