Prírodovedec Attenborough: Spolupráca je kľúčom k záchrane ľudstva a planéty

NETKY.SK • 2 November 2021, 15:05 • 2 min
Prírodovedec Attenborough: Spolupráca je kľúčom k záchrane ľudstva a planéty

LONDÝN - Známy prírodovedec tvrdí, že krajiny alebo oblasti, ktoré najmänej zaťažujú životné prostredie, sú klimatickými zmenami ovplyvnené najviac.

slovakia

left justify in out

Austrálsky prírodovedec David Attenborough vyzval delegátov klimatického summitu OSN, aby "z tragédie urobili triumf" a podnikli kroky proti klimatickej zmene. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica BBC.

 

 

Ohrozené budúce generácie

Deväťdesiatpäťročný prírodovedec vo svojom príhovore v pondelok upozornil, že ľudstvo čelí problémom z dôvodu zvyšujúceho sa množstva uhlíka v atmosfére. Zamýšľanie sa nad osudom budúcich generácií musí byť podľa jeho slov pre delegátov podnetom na na zmenu.

 

img

 

Spaľovanie fosílnych palív, ničenie prírody a prístup k priemyslu, stavebníctvu a vzdelávaniu spôsobujú, že uhlík je do atmosféry uvoľňovaný rýchlosťou a v množstve, aké nemajú obdobuAttenborough takisto kritizoval bohaté krajiny a upozornil na problém spoločenskej nerovnosti. 

 

Zároveň pripomenul, že "tí, ktorí k vzniku tohto problému prispeli najmenej, sú ním najviac zasiahnutí". Jednotlivé krajiny pracujúce samostatne podľa prírodovedca dokážu planéte škodiť. "Spoluprácou sme však určite dostatočne mocní na to, aby sme ju zachránili," povedal. 

 

Súvisiaci článok: António Guterres: Kopeme si vlastné hroby. Musíme zachrániť ľudstvo a planétu!

 

Je čas konať

Britská kráľovná Alžbeta II. vyzvala v pondelok na klimatickom summite OSN svetových lídrov, aby prejavili "skutočné štátnictvo" a vytvorili "bezpečnejšiu, stabilnejšiu" budúcnosť pre našu planétu. Kráľovná sa tak vyjadrila vo videoposolstve adresovanom delegátom summitu. 

 

Uviedla, že mnohí ľudia dúfajú, že namiesto slov už teraz "nastal čas na činy". Svetových lídrov zároveň 95-ročná britská panovníčka vyzvala, aby pri svojom konaní mysleli na budúce generácie a povzniesli sa nad súčasnú politickú situáciu. 

 

img

 

Alžbeta tiež vyjadrila "veľkú hrdosť" na svojho zosnulého manžela, princa Philipa, ako aj ďalších členov kráľovskej rodiny, ktorí sa zasadzujú za ochranu životného prostredia.

 

Klimatická konferencia OSN v Glasgowe, známa aj pod skratkou COP26, sa považuje za najvýznamnejšie globálne klimatické fórum od prijatia Parížskej klimatickej dohody v roku 2015.

 

Očakáva sa, že účastníci konferencie sa dohodnú na pravidlách, ktoré obmedzia nárast globálnej teploty a spomalia klimatickú zmenu.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona