Príroda tento rok alergikom nepraje, kvitne takmer všetko

NETKY.SK • 5 Jún 2016, 15:29 • 2 min
Príroda tento rok alergikom nepraje, kvitne takmer všetko

BANSKÁ BYSTRICA - Peľ ihličnanov, najmä borovice a smreka, dominoval v končiacom sa týždni na väčšine územia Slovenska. Uviedla to hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová s tým, že hneď za ním možno, čo sa početnosti týka, zaradiť peľ tráv z čeľade lipnicovitých.

slovakia

left justify in out

„V ovzduší sa vyskytoval aj peľ buka, duba, platanu, jaseňa, ale takisto aj pagaštana, gaštana, borovice, smreka, jedle, agátu či bazy a lipy. Do toho kvitnú tiež ružovité, mrkvovité i pŕhľavovité rastliny,“ vymenovala hovorkyňa. Dodala, že najvyššie koncentrácie peľu ihličnanov a tráv boli v uplynulých dňoch v Banskej Bystrici, Bratislave, Žiline a Nitre.

 

„Prognóza peľovej situácie v SR na najbližšie dni opätovne nepoteší alergikov. Hlavne preto, že príroda dobieha zameškané a kvitnú rozličné druhy flóry, ktoré inokedy kvitnú postupne,“ uviedla Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby na Slovensku.

 

Najvýznamnejším alergénom najbližších mesiacov bude podľa nej peľ lipnicovitých tráv, ktorého sezóna sa už rozbehla naplno. „Výskyt ich peľu v ovzduší bude v mestách najviac ovplyvňovaný nepravidelným kosením trávnikov na sídliskách. Pokles denných hladín peľu bude lokálne ovplyvňovaný zrážkovou činnosťou. S oteplením však budú narastať i denné koncentrácie spór húb,“ zakončila Lafférsová.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies