Prípravy na eurovoľby sú bezproblémové, ÚVK sa zíde v utorok

NETKY.SK • 12 Máj 2014, 12:11 • 2 min
Prípravy na eurovoľby sú bezproblémové, ÚVK sa zíde v utorok

BRATISLAVA - Prípravy na voľby do Európskeho parlamentu (EP) sú bezproblémové a Ústredná volebná komisia (ÚVK) zatiaľ nemá žiadne závažnejšie podnety.

slovakia

left justify in out

Najbližšie sa ÚVK stretne na riadnom rokovaní už v utorok 13. mája. Hlavnou témou jej rokovania bude spôsob a termín zverejnenia výsledkov hlasovania vo voľbách do EP, pre agentúru SITA to povedala zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie Eva Chmelová. Na rokovanie ÚVK sú preto pozvaní aj predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová a predstavitelia Zastúpenia Európskej komisie (EK) na Slovensku. Podľa zákona o voľbách do Európskeho parlamentu ÚVK uverejní oficiálny výsledok volieb až po ukončení volieb v tom členskom štáte Európskej únie, ktorého voliči odovzdávajú hlasy ako poslední, čo bude až v nedeľu 25. mája v noci po 23:00, upozornila Chmelová.

 

Priebežné neoficiálne výsledky hlasovania vo voľbách zvyčajne publikuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR na svojej webstránke - https://www.statistics.sk a na špeciálnom volebnom webe - https://www.volbysr.sk. Súhlas na ich publikovanie dáva pred voľbami Ústredná volebná komisia, ktorá by o tom mala rozhodnúť práve v utorok, v roku 2009 ŠÚ SR priebežné neoficiálne výsledky sčítania hlasov nepublikoval. Zverejniť sa mohli až oficiálne výsledky a to až po uzavretí poslednej volebnej miestnosti v členských krajinách únie. 

 

Popri téme zverejnenia výsledkov hlasovania o budúcich europoslancoch sa ÚVK bude venovať aj podnetom. Podľa Evy Chmelovej ÚVK zatiaľ nemá veľmi závažné podnety. Dostala napríklad podnet na kreovanie okrskových volebných komisií alebo na neoprávnené použitie titulu jedným z kandidátov. Podnet podľa Chmelovej poslala ÚVK aj strana Vzdor – strana práce. Chce aby ÚVK preskúmala to, že RTVS zneprístupnila obsah predvolebnej diskusie v internetovom archíve verejnoprávnej televízie. "Archív obsahuje všetky vystúpenia ostatných strán, koalícií a hnutí s oneskorením niekoľko hodín. Napriek tomu vystúpenie nášho kandidáta archív neobsahuje. Cítime sa týmto krokom znevýhodňovaní v rámci predvolebného boja a žiadame o urgentnú nápravu a ospravedlnenie zodpovednej osoby alebo vedenia televízie," píše sa v podnete, ktorý tajomník Vzdor - strana práce Ivan Gaľa poslal aj médiám. 

 

Všetko potrebné na voľby do Európskeho parlamentu je už pripravené, dokončujú sa posledné úlohy, distribuujú sa volebné tlačivá, medzi iným aj hlasovacie lístky, dodala pre agentúru SITA Chmelová. 

 

Voľby do europarlametu v jednotlivých 28 štátoch únie trvajú od 22. do 25. mája. Na Slovensku sa voľby do EP uskutočnia v sobotu 24. mája od 7:00 do 22:00. Na Slovensku pôjde o tretie eurovoľby, predtým sa konali v rokoch 2004 a 2009. Počet poslancov z každého členského štátu EÚ stanovuje Zmluva o pristúpení k EÚ. Z nej vyplýva, že Slovensko v EP zastúpi 13 zo 751 budúcich členov europarlamentu. O 13 slovenských kresiel v EP sa uchádza rekordných 29 politických strán a koalícií. Europoslancom za Slovensko chce byť 333 kandidátov, z toho 80 žien. Eurovoľby u nás doteraz charakterizovala nízka volebná účasť, v roku 2009 prišlo k urnám 19,64 percenta oprávnených voličov, a v roku 2004 ich prišlo 16,96 percenta. V oboch prípadoch to bolo najmenej zo všetkých členských krajín EÚ. Občania krajín Európskej únie si vyberajú svojich zástupcov do Európskeho parlamentu každých päť rokov. Poslanci EP sú volení v priamych všeobecných voľbách od roku 1979, dovtedy boli menovaní národnými parlamentmi. Viac o voľbách do EP možno nájsť aj na oficiálnej webstránke Európske voľby 2014 https://www.elections2014.eu/sk



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies