Prípravy na Bratislavský neformálny parlamentný summit vrcholia

NETKY.SK • 29 September 2016, 15:38 • 2 min
Prípravy na Bratislavský neformálny parlamentný summit vrcholia

BRATISLAVA - Bratislavský parlamentný samit, ktorý nesie motto „Spoznajme sa lepšie„, inicioval predseda NR SR Andrej Danko, ktorý chce aj takto reagovať na dynamický vývoj na európskej i svetovej scéne, počas ostatných mesiacov.

slovakia

left justify in out

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko pozval do Bratislavy 41 zahraničných parlamentných delegácií na čele s predsedami jednotlivých parlamentných komôr členských krajín EÚ.

 

Program mimoriadneho neformálneho stretnutia je rozdelený do dvoch dní. Vo štvrtok 6. októbra sa uskutoční slávnostná večera v reprezentačných priestoroch Bratislavského hradu, spojená s kultúrnym programom zameraným na prezentáciu Slovenskej republiky. Hlavnou myšlienkou slávnostnej večere je prezentácia Slovenska ako krajiny, ktorá si ctí svoju históriu, prírodné krásy, dedičstvo predkov, národnostné menšiny i súčasnost a je hrdá na svojich krajanov. Večera sa uskutoční v reprezentačných priestoroch Bratislavského hradu, ktorý bude počas konania akcie slávnostne osvietený. Hostia budú prichádzať nádvorím Hradu a úvodným zážitkom bude premietanie leteckých záberov Slovenska na steny vnútorného átria hradu so živým hudobným sprievodom.

 

Samotná večera je koncipovaná interaktívnou formou t.j. prepojením umeleckého a gastronomického zážitku. Bude pozostávať z animovanej projekcie - predstavenia jednotlivých regiónov Slovenska, piatimi krátkymi animovanými filmami a zo samotného jedla. Podávať sa bude slávnostné pätchodové menu s dôrazom na regionálne špeciality a sezónnosť, ako napríklad pečená cvikla, slovenské ryby a divina. Podávať sa budú výlučne slovenské odrodové vína. Jednotlivé chody večere uvedie animované video, ktoré prezentuje vybraný región, ako aj mnoho zaujímavých a často málo známych faktov o Slovensku. Po každej ukážke nasleduje kultúrny program - hostia uvidia umelecké číslo a následne budú konzumovať vybrané jedlo. Cieľom tejto interaktívnej večere je zapojiť do jedného zážitku všetky zmysly, čiže vidieť, pocuť, cítiť a vychutnávať - t. j. predstaviť Slovensko všetkými zmyslami.

 

Okrem tradičných slovenských jedál je pre hostí pripravený kultúrny program v podobe slovenskej ľudovej hudby s prehliadkou tradičných ľudových krojov. V programe vystúpia hudobné, tanečné, spevácke zoskupenia, ktoré boli vyberané s ohľadom na žánrovú pestrosť, autentickosť, dôraz na tradíciu, kvalitu a originalitu.

 

Neformálne rokovanie predsedov parlamentov sa uskutoční v piatok 7. októbra v priestoroch Reduty a je rozdelené do dvoch diskusných častí. Témami prvej časti konferencie sú súčasné hrozby európskej jednoty a prekonávanie odstupu medzi Európskou úniou a jej občanmi. V druhej časti budú parlamentní lídri diskutovať o úlohách národných parlamentov, vnútornej kohézii Európskej únie a o globálne angažovanej Európe.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies