Pripravuje sa druhá fáza vyplácania príspevkov za plyn

NETKY.SK • 21 Marec 2016, 15:43 • 2 min
Pripravuje sa druhá fáza vyplácania príspevkov za plyn

BRATISLAVA - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR pripravuje druhú fázu vyplácania príspevkov za plyn, a to osobám, ktorým sa z rôznych dôvodov v prvom kole nedoručili, respektíve sa im príspevky nevyplatili, alebo im zaslali poukaz na príspevok v nesprávnej výške z dôvodu dodania nepresných dát od dodávateľov plynu. Informoval o tom rezort hospodárstva SR.

slovakia

left justify in out

Niektoré osoby mali totiž u dodávateľov plynu nahlásené nesprávne údaje, nemali aktualizované adresy trvalého pobytu, alebo sa na nahlásenej adrese trvalého pobytu nezdržiavajú, pretože žijú dlhodobo v zahraničí. Iní adresáti zomreli a ďalším bola nesprávne vypočítaná výška príspevku, pretože zmenili v rozhodujúcom zúčtovacom období dodávateľa plynu, čo niektorí dodávatelia pri poskytnutí dát pre MH SR neuviedli.

 

Bude preto nutné v druhom kole, pravdepodobne na prelome mesiacov máj a jún 2016, znovu odoslať asi 10.000 poukazov. Niektoré prípady bude treba posudzovať individuálne, najmä pokiaľ ide o úmrtia a následné dedičské konanie. V týchto prípadoch môže doposlanie príspevkov trvať aj niekoľko mesiacov.

V prípade, ak adresát poukaz dostal a nezhoduje sa adresa uvedená na poukaze s adresou uvedenou v občianskom preukaze, tak poukaz môže prevziať adresát, prípadne oprávnený prijímateľ (manžel, manželka, splnomocnenec, zákonný zástupca) na ktorejkoľvek pošte. Ak preberá poukaz adresát, respektíve oprávnený prijímateľ adresáta, ktorého trvalé bydlisko sa nezhoduje s adresou uvedenou na poukaze, alebo ak predloží preukaz totožnosti, ktorý neobsahuje adresné údaje, k podpisu pripíše poznámku, napríklad manžel / manželka osobne.

 

V prípade, ak adresát poukaz nedostal alebo stratil, tak je potrebné obrátiť sa na svoju dodávaciu poštu, teda poštu v mieste trvalého pobytu, ktorá vie overiť, či bol poukaz vystavený. Ak dodacia pošta zistí, že poukaz na výplatu pre daného adresáta už bol vyhotovený, preverí jeho uloženie v zbernom stredisku Slovenskej pošty a zabezpečí doposlanie na adresu požadovanú adresátom.

 

V prípade, ak poukaz nie je uložený v zbernom stredisku Slovenskej pošty, požiada o vyhotovenie duplikátu (druhopisu) poukazu na výplatu. Duplikát poukazu na výplatu sa opätovne doručí adresátovi na uvedenú adresu a bude vyplatený. Po vyžiadaní duplikátu už pôvodný poukaz vyplatený nebude, a to ani v prípade, ak sa nájde.

 

K polovici marca 2016 na slovenských poštách vyplatili vyše 1,3 milióna poukazov, čo je viac ako 92 % z ich celkového počtu. Nevyplatených zostáva vyše 88.000 poukazov. Termín platnosti posledných poukazov sa končí 11. apríla 2016.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies