Pripravte si svoj vlastný džem

NETKY.SK • 19 Jún 2017, 9:0 • 2 min
Pripravte si svoj vlastný džem

BRATISLAVA - V obchode je veľmi široká ponuka džemov. Možno chutia dobre ale nik nevie, čo v skutočnosti obsahujú. Preto neriskujte a pripravte si svoj vlastný džem doma. Jeho kvalita a chuť bude záležať iba od vás.

slovakia

left justify in out

Čerešňový džem

 

Potrebné suroviny: : 1,5kg odkôstkovaných čerešní, 1 citrón, 750 g krupicového cukru

 

Príprava receptu: Čerešne si dáme do hrnca a pridáme 5 pásikov citrónovej kôry a cukor.Všetko poriadne premiešame. Prikryjeme a necháme odstáľ 3 hodiny. Do hrnca pridáme citrónovú šľavu a necháme variť na stredne veľkom plameni.Privedieme k varu (občas premišavame a pomocou lyžice odoberáme penu). Plameň znížime na najslabší a necháme bublaľ takmer hodinu. Džem bude hotový, keď bude vyzerať husto a lepkavo. Prelejeme do pripravených pohárov, uzavrieme, prevrátime hore dnom a necháme vychladnúť.

 

obrazok

 

Marhuľový džem

 

Potrebné suroviny: cca 4kg vykôstkovaných marhúľ (nie prezretých), 1,5kg kryštáľového cukru, 1/3 kyseliny citrónovej

 

Príprava receptu: Marhule vykôstkujeme, umyjeme a rozmixujeme. Rozmixovanú masu dáme do hrnca variť na cca 20 minút. Potom pridávame postupne cukor a zamiešame. Priebežne miešame a odstraňujeme penu, ktorá sa pri bublaní tvorí. Neskôr pridáme kyselinu citrónovú.
Skúška hustoty: za lyžičku džemu dáme na tanier vychladnúť, urobíme prstom cestičku. Ak sa nezaleje, tak je džem hotový.
Hotový ešte horúci džem nalejeme do pohárikov. Zavreme viečkom a na 10 minút necháme hore dnom.

 

obrazok

 

Jahodovo-rebarbový džem

 

Potrebné suroviny: 450g jahôd, 450g rebarbory, 1 1/2 šálky kryštáľového cukru

 

Príprava receptu: Jahody a rebarboru si očistíme a nakrájame na menšie kúsky (rebarboru na 13mm kúsky). Do sklenenej nádoby si dáme jahody,rebarboru a cukor. Dobre premišame, prikryjeme a necháme stáť minimálne 1 hodinu (až pokiaľ nám ovocie pustí šťavu).
Vysterilizujeme si poháre. Do hrnca dáme ovocie aj so šťavou a privedieme do varu. Neustále premiešavajúc varíme až pokiaľ nám džem nestuhne. Porozdeľujeme do pohárov. Po uzavretí ich ešte dáme do hrnca s vriacou vodou na 10 min.

 

obrazok

 

Ohnivý džem

 

Potrebné suroviny: 2 kg červenej papriky, 2 kg fialovej cibule, 2 kg rajčín, 2 hlavičky cesnaku, 1 dl octu, 2 dl oleja, 15 ks čili papričiek, 100 g cukru, 2 lyžice vegety, 1 preosiate Zelko, konzervačná pomôcka

 

Príprava receptu: Očistenú zeleninu pomelieme na mäsovom mlynčeku, pridáme nasekané čili papričky, 100 g cukru, deci octu, 2 deci oleja, 2 lyžice Vegety, preosiate Zelko bez horčicových semienok, dáme do 5 litrového hrnca a varíme až kým sa neodparí voda a zelenina nezhustne. Môže to trvať až 3 hodiny, ale výsledok stojí za to. Na konci pridáme konzervačnú pomôcku a ešte horúce naplníme do pohárov, uzatvoríme viečkom a otočíme na 5 minút dnom nahor. Poháre potom zabalíme na pol dňa do deky alebo utierky. Z uvedenej dávky vyjde osem 370 ml pohárov.

 

obrazok

 

Mrkvový džem

 

Potrebné suroviny: 1 kg mrkvy, 3 pomaranče, 7 klinčekov, Gelfix 3:1, cukor

 

Príprava receptu: Očistíme si mrkvu. Môžeme ju nastrúhať, ale jednoduchšie je ju nakrájať na menšie kúsky a dať variť s trochou vody. Medzitým si ošúpeme pomaranče. Pomaranče treba ošúpať úplne, teda má zostať iba dužina. Keď je mrkva mäkká, odstavíme a rozmixujeme tyčovým mixérom. Dáme späť na oheň a pridáme ošúpané pomaranče, klinčeky a varíme chvíľu spolu. Gelfix si pripravíme podľa návodu na obale. Gelfix pridáme k džemu, pridáme cukor a výborný netradičný džem je hotový. Horúci plníme do pohárov a obrátime hore dnom.

 

obrazok

 

Prajeme dobrú chuť.

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona