Púpavový sirup
Suroviny:
220 ks kvet púpavy, 1 liter studená voda, 1 ks citrón, 1 kg kryštálový cukor, 1 ČL kyselina citrónová
Postup:
Nazbierané hlávky púpavy očistíme od zelenej časti a chrobáčikov. Očistené kvety dáme do misy s narezaným citrónom a zalejeme vodou. Zakryté necháme stáť 24 hodín. Po uplynutí času vyberieme plátky citróna a väčšiu časť kvetov pomocou sitka. Výluh so zvyšnými kvetmi precedíme cez čistú textíliu do hrnca. Výluh, ku ktorému nasypeme cukor, privedieme k varu. Varíme do zhustnutia. Po odstavení vmiešame kyselinu citrónovú. Teplý sirup prelejeme do fliaš a dobre uzavrieme.

Jahodový sirup
Suroviny:
5 kg jahoda, 2,5 litre voda, 5 dkg kyselina citrónová, 1 balíček prášok na zaváranie, podľa chuti
na 1 kg šťavy 1 kg cukru
Postup:
Jahody popučíme, pridáme vodu, kyselinu citrónovú a necháme stáť 24 hodín. Potom necháme odkvapkať. Pridáme prášok na zaváranie a cukor a necháme v šťave roztopiť. Naplníme do fliaš a odložíme.

Levanduľový sirup
Suroviny:
3 PL čerstvé levanduľové kvety, 300 g kryštálový cukor, 1 ks citrón, 300 ml voda
Postup:
Do hlbšej panvice nasypeme cukor, levanduľové kvety a citrónovú kôru. Všetko zalejeme vodou a na miernom ohni za stáleho miešania varíme, dokým sa cukor nerozpustí. Zmes odstavíme a necháme 30 minút odstáť. Potom ju vrátime na platničku a od doby, kedy začne bublať varíme 5-7 minút, viac nie. Potom ho precedíme cez husté sitko a prelejeme do fľaše. Uzavrieme ho a takto pripravený vydrží cca 6 týždňov.

Bazový sirup
Suroviny:
3 kg baza čierna, trochu kyselina citrónová, trochu škorica, trochu klinčeky, 1 kg kryštálový cukor, 3 litre vriaca voda
Postup:
Umyté plody roztlačíme, zalejeme 3 l vriacej vody, pridáme kyselinu citrónovú a necháme 24 hodín odstáť. Potom precedíme do hrnca, privedieme k varu a pridáme cukor. Na každý liter šťavy približne 1-1,5 kg kryštálového cukru. Ochutíme škoricou, klinčekom a povaríme 15 minút. Horúce precedíme do fliaš a uzavrieme. Používa sa do vody aj do čaju.

Žihľavový sirup
Suroviny:
50 ks mladej žihľavovej vňate, 1 liter vody, 1kg cukru, kyselinu citrónovú, pár citrónových plátkov bez šupy
Postup:
Narezaný citrón, umytú žihľavu a kyselinu citrónovú vložíme do nádoby zo širším hrdlom, zalejeme vodou, a necháme 24 hodín stáť – občas môžeme premiešať. Následne precedíme cez plátno, šťavu dáme do hrnca, pridáme cukor a privedieme k varu. Hotový sirup nalejeme do fliaš, uzatvoríme a sterilizujeme.

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš
účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.