Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
24. jún. 2018Ján
BratislavaBratislava 13°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
28.05.2018 09:00 Gurmán
Pripravte si jarné sirupy
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
28.05.2018 09:00 Gurmán

Pripravte si jarné sirupy



BRATISLAVA - Dajú sa urobiť zo všeličoho a chutia fantasticky. Či už v zime na zahriatie, alebo v lete ako osviežujúci nápoj. Vyskúšajte ich s nami.


Púpavový sirup

 

Suroviny:
220 ks kvet púpavy, 1 liter studená voda, 1 ks citrón, 1 kg kryštálový cukor, 1 ČL kyselina citrónová

 

Postup:

Nazbierané hlávky púpavy očistíme od zelenej časti a chrobáčikov. Očistené kvety dáme do misy s narezaným citrónom a zalejeme vodou. Zakryté necháme stáť 24 hodín. Po uplynutí času vyberieme plátky citróna a väčšiu časť kvetov pomocou sitka. Výluh so zvyšnými kvetmi precedíme cez čistú textíliu do hrnca. Výluh, ku ktorému nasypeme cukor, privedieme k varu. Varíme do zhustnutia. Po odstavení vmiešame kyselinu citrónovú. Teplý sirup prelejeme do fliaš a dobre uzavrieme. 

 

 

Jahodový sirup

 

Suroviny:

5 kg jahoda, 2,5 litre voda, 5 dkg kyselina citrónová, 1 balíček prášok na zaváranie, podľa chuti
na 1 kg šťavy 1 kg cukru

 

Postup:
Jahody popučíme, pridáme vodu, kyselinu citrónovú a necháme stáť 24 hodín. Potom necháme odkvapkať. Pridáme prášok na zaváranie a cukor a necháme v šťave roztopiť. Naplníme do fliaš a odložíme.

 

 

Levanduľový sirup

 

Suroviny:
3 PL čerstvé levanduľové kvety, 300 g kryštálový cukor, 1 ks citrón, 300 ml voda

 

Postup:
Do hlbšej panvice nasypeme cukor, levanduľové kvety a citrónovú kôru. Všetko zalejeme vodou a na miernom ohni za stáleho miešania varíme, dokým sa cukor nerozpustí. Zmes odstavíme a necháme 30 minút odstáť. Potom ju vrátime na platničku a od doby, kedy začne bublať varíme 5-7 minút, viac nie. Potom ho precedíme cez husté sitko a prelejeme do fľaše. Uzavrieme ho a takto pripravený vydrží cca 6 týždňov.

 

 

Bazový sirup

 

Suroviny:

3 kg baza čierna, trochu kyselina citrónová, trochu škorica, trochu klinčeky, 1 kg kryštálový cukor, 3 litre vriaca voda

 

Postup:
Umyté plody roztlačíme, zalejeme 3 l vriacej vody, pridáme kyselinu citrónovú a necháme 24 hodín odstáť. Potom precedíme do hrnca, privedieme k varu a pridáme cukor. Na každý liter šťavy približne 1-1,5 kg kryštálového cukru. Ochutíme škoricou, klinčekom a povaríme 15 minút. Horúce precedíme do fliaš a uzavrieme. Používa sa do vody aj do čaju.

 

 

Žihľavový sirup
 

Suroviny:

50 ks mladej žihľavovej vňate, 1 liter vody, 1kg cukru, kyselinu citrónovú, pár citrónových plátkov bez šupy

 

Postup:

Narezaný citrón, umytú žihľavu a kyselinu citrónovú vložíme do nádoby zo širším hrdlom, zalejeme vodou, a necháme 24 hodín stáť – občas môžeme premiešať. Následne precedíme cez plátno, šťavu dáme do hrnca, pridáme cukor a privedieme k varu. Hotový sirup nalejeme do fliaš, uzatvoríme a sterilizujeme.

 

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.



reklama


Zdroj: netky KŠ

Foto:  pixabay.com



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok