Pripravovaný vodný zákon českej vlády má umožniť zasiahnuť pri suchu

NETKY.SK • 8 August 2018, 07:30 • 2 min
Pripravovaný vodný zákon českej vlády má umožniť zasiahnuť pri suchu

PRAHA - Pojmy sucho a nedostatok vody sa už o dva roky môžu dostať do znenia českých zákonov.

slovakia

left justify in out

Zahŕňať ich má novela vodného zákona, ktorú pripravuje ministerstvo životného prostredia spoločne s ministerstvom poľnohospodárstva.

 

Sucho trápi Česko už dlhší čas a tohtoročné leto daný problém ešte viac zviditeľnilo. Autori preto zamýšľajú zaviesť do novely aj zákaz používania vody v prípade krízy. Znamenalo by to obmedzenie zalievania alebo napúšťania bazénov počas sucha. "Zákon určí, čo robiť na obecnej, krajskej a národnej úrovni vo chvíli, keď bude hroziť nedostatok pitnej vody," uviedla Dominika Pospíšilová z tlačového odboru envirorezortu.

 

Konkrétne by sa postupovalo tak, že Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydá výstrahu, že hrozí nedostatok vody, podobne ako dnes upozorňuje napríklad na nebezpečenstvo zvýšenej hladiny riek pri povodniach. "Následne sa zíde krajská komisia zložená z vodohospodárov, zástupcov povodí a kraja a bude vyhodnocovať, či je potrebné prijať konkrétne opatrenia, napríklad obmedziť odbery vody či naopak sprevádzkovať záložné zdroje vody," vysvetlila Pospíšilová. "Logicky je najskôr potrebné obmedzovať použitie vody na polievanie alebo napúšťanie bazénov, teda užívanie pitnej vody ako vody úžitkovej," dodala.

 

V súčasnosti sa pripravuje paragrafové znenie zákona, o ktorom sa na budúci rok bude viesť debata v Snemovni. Novela by mohla začať platiť od roku 2020.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies