Prípravné konanie v kauze vraždy Valka prebieha a vo veci sa koná

NETKY.SK • 4 November 2013, 16:01 • 2 min
Prípravné konanie v kauze vraždy Valka prebieha a vo veci sa koná

BRATISLAVA - Prípravné konanie v prípade vraždy prominentného advokáta Ernesta Valka, od ktorej o pár dní uplynú tri roky, prebieha a vo veci sa koná.

slovakia

left justify in out

Uviedol dnes pre TASR námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky a pritom dodal, že toto štádium trestného konania nebolo ukončené, prerušené a ani zatiaľ nebolo vznesené obvinenie voči konkrétnej osobe. "V rámci dokazovania v tejto trestnej veci bolo vykonaných šesť obhliadok miesta činu. Jedna na začiatku, to znamená v deň spáchania skutku a nasledujúci deň, ďalších päť opakovaných, na ktorých sa zisťovali a zaisťovali stopy, ktoré by mohli byť využité na účely trestného stíhania. Bolo vykonaných najmenej 94 výsluchov svedkov, vrátane výsluchov poškodených, previerky výpovedí poškodených na mieste spáchania skutku, prehliadky motorových vozidiel, zaistený biologický materiál na analýzu DNA v 57 prípadoch a ďalšie úkony, ktoré majú výlučne neverejný charakter," priblížil ďalej Šufliarsky.

Ako uviedol počas takmer trojročného dokazovania sa však podarilo ustáliť motiváciu páchateľa. "Nie je možné, ani taktické konkretizovať, ktorý motív považujú orgány činné v trestnom konaní za dokázaný. Orgány činné v trestnom konaní sa zaoberali aj ustálením počtu páchateľov. K počtu páchateľov sa z taktických dôvodov nie je možné, ani vhodné sa vyjadriť. Právna kvalifikácia skutku, ako obzvlášť závažného zločinu vraždy, pre ktorý bolo začaté trestné stíhanie sa vykonaným dokazovaním nezmenila," zdôraznil na záver námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek.

Známy advokát Ernest Valko bol usmrtený strelnou zbraňou a nájdený v jeho dome v Limbachu. Mŕtve telo renomovaného advokáta objavili jeho dcéra a bývalá manželka 8. novembra 2010 o 22.45 h pri príchode do jeho rodinného domu. Vybrali sa tam po tom, ako dlhší čas neprijímal volania na svoj mobilný telefón, čo im bolo podozrivé.

Od počiatku orgány činné v trestnom konaní pracujú s viacerými verziami respektíve možnými motívmi vraždy - od lúpežnej vraždy až po nájomnú - a s možnosťou, že súvisela s prácou advokáta a jeho angažovaním sa vo viacerých mediálne známych kauzách.

Popredný právnik Ernest Valko by sa tento rok 10. augusta dožil 60 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona