Pripravme si pokrmy z kyslej kapusty

NETKY.SK • 29 Október 2018, 09:00 • 2 min
Pripravme si pokrmy z kyslej kapusty

BRATISLAVA - Pravidelnou konzumáciou kyslej kapusty sa dá predísť infarktu, depresívnym stavom, mŕtvici, a mnohým iným civilizačným chorobám. Kapusta patrí k tradičným potravinám a máme jej dostatok. Dokonca aj receptov na jej využitie.

slovakia

left justify in out

Kapustový závin

 

Potrebné suroviny: 500g zemiakov uvarených v šupke, 1 vajce, 200g polohrubej múky, 3PL rozpusteného masla, 700g kyslej kapusty, 100g slaniny, 150g kyslej smotany, štipka rasce, štipka soli, štipka ml.čierneho korenia, trocha oleja na potretie

 

Príprava receptu: Slaninu a cibuľu nakrájame na kocky a na miernom ohni osmažíme. Pridáme kapustu, rascu, osolíme, okoreníme a za občasného miešania udusíme do mäkka. Necháme vychladnúť a zamiešame smotanu. Zemiaky olúpeme, pretlačíme a pridáme k nim štipku soli, maslo, vajce a múku. Vymiesime cesto a na pomúčenej doske vyvaľkáme na obdĺžnik. Rovnomerne rozotrieme vychladnutú plnku a zvinieme. Prenesieme na vymastený pekáč a potrieme olejom. Pečieme na 180°C, 40 minút. Po miernom vychladnutí nakrájame.

 

obrazok

 

Kapustové halušky

 

Potrebné suroviny: 500g kyslej kapusty, 5-6 väčších zemiakov, 2 vajcia, polohrubá múka, soľ, trošku mlieka

 

Príprava receptu: Kapustu uvaríme, poprípade dochutíme octom a cukrom. Zemiaky postrúhame, pridáme vajcia, soľ, múku a mlieko podľa potreby. Halušky uvaríme v osolenej vode a zmiešame s kapustou a s trochou kačacej masti.

 

 

Zemiaky s kyslou kapustou

 

Potrebné suroviny: 2kg zemiakov, 1kg kyslej kapusty, 250g tvarohu, kyslá smotana, 3 vajcia, olej, soľ

 

Príprava receptu: Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kolieska. Plech vymažeme olejom dáme vrstvu zemiakov, kapusty a tvarohu. Prikryjeme druhou vrstvou zemiakov, trochu posolíme a podlejeme. Dáme piecť na 30-40 min. Potom zalejeme smotanou s vajíčkami a zapečieme.

 

obrazok

 

Segedínsky guláš

 

Potrebné suroviny: 500g bravčového pliecka, 2 cibule, 1kg kyslej kapusty, soľ, smotana, olej, 2 PL hladkej múky, mletá sladká paprika

 

Príprava receptu: Na oleji speníme cibuľu, pridáme mäso, mletú červenú papriku a osolíme. Podlejeme a udusíme do polomäkka, potom pridáme kyslú kapustu. Spolu uvaríme, pridáme zásmažku z múky cibule a červenej papriky a prevaríme do zhustnutia. Prilejeme smotanu a chvíľu všetko povaríme. Podávame s knedľou.

 

obrazok

 

Koložvárska kapusta

 

Potrebné suroviny: 300g bravčového pliecka, 50g tuku, 50g cibule, 100g údeného bôčika, 100g klobásy, 400g kyslej kapusty, 130g ryže, 2dcl kyslej smotany, kapustné listy, paprika, soľ, korenie

 

Príprava receptu: Nadrobno pokrájanú cibuľu upražíme na rozpálenom tuku do ružova, pridáme umyté a na kocky pokrájané mäso, mletú papriku, posolíme, trochu podlejeme vodou a dusíme do mäkka. Kyslú kapustu v malom množstve vody uvaríme, osobitne udusíme ryžu, údený bôčik uvaríme a kapustné listy sparíme. Rajnicu vyložíme kapustnými listami, pridáme kyslú kapustu, dávku ryže, uduseného mäsa, pokrájaného bôčika a pokrájanú klobásu. Takto vrstvíme potraviny na seba, kým ich nespotrebujeme, pričom vrchnú vrstvu má tvoriť kapusta. Zalejeme smotanou, vidličkou popicháme, aby smotana stiekla až na dno, prikryjeme sparenými listami a vložíme do rúry dusiť asi na pol hodinu.

 

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies