Pripravme sa, vojna bude dlhá, vyhlásil šéf NATO

NETKY.SK • 2 Jún 2022, 21:24 • 2 min
Pripravme sa, vojna bude dlhá, vyhlásil šéf NATO

WASHINGTON - Západné krajiny sa musia pripraviť na dlhú vojnu na Ukrajine. Uviedol to vo štvrtok vo Washingtone generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg po stretnutí s americkým prezidentom Joe Bidenom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Musíme byť pripravení na dlhé trvanie (rusko-ukrajinského konfliktu). Vidíme totiž, že táto vojna sa stala opotrebovávacou vojnou," povedal Stoltenberg.

 

img

 

Šéf NATO ďalej uviedol, že Ukrajinci „platia za obranu vlastnej krajiny na bojisku vysokú daň, no vidíme tiež, že aj vysoké straty má aj ruská strana".

 

Prečítajte si tiež: Do vojny na Ukrajine môže vstúpiť tretia krajina, varuje Lavrov

 

Stoltenberg zopakoval, že NATO nechce vstúpiť do priamej konfrontácie s Ruskom, no aliancia má podľa neho záväzok podporovať Ukrajinu.

 

„Väčšina vojen, a s najväčšou pravdepodobnosťou aj táto vojna, sa v určitej fáze skončí za rokovacím stolom, no vieme, že to čo sa za ním deje, je veľmi úzko spojené so situáciou na bojisku," zdôraznil generálny tajomník NATO.

 

img

 

Stoltenberg tvrdí, že Západ nemôže rozhodnúť za Ukrajinu, či má akceptovať územné straty, ktoré Moskva kladie ako podmienku ukončenia bojov. „Nie je na nás, aby sme rozhodovali alebo mali vyhranené názory na to, čo by mala Ukrajina akceptovať alebo nie,“ dodal.

 

Šéf Severoatlantickej aliancie privítal snahy OSN a partnerských krajín nájsť riešenie otázky vývozu obilia z ukrajinských prístavov, ktoré blokuje ruská armáda. Neuviedol však, či sa na hľadaní riešenia tejto situácie podieľa aj NATO.

 

Podľa Stoltenberga je najjednoduchším riešením, aby ruský prezident Vladimir Putin okamžite ukončil vojnu na Ukrajine.

 

Možno vás zaujme: Zelenskyj vystúpil na Globsecu v Bratislave. Predložil nové požiadavky Ukrajiny

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies