PRIPRAVME SA NA ZIMU

NETKY.SK • 6 September 2014, 13:00 • 2 min
PRIPRAVME SA NA ZIMU

BRATISLAVA – V komore máme zavarené uhorky, broskyne, marhule. No stále nám niečo chýba. Vyskúšajte jeden z našich receptov, nebudete ľutovať.

slovakia

left justify in out

Čalamáda.

 

 

2 kg kapusty, 2 kg uhoriek, 2 kg uhoriek, 2 kg zelenej papriky, 2 kg cibule, 05 kg mrkvy, 1 liter octu, 1 nakladač, 25 dkg kryštálového cukru,

Kapustu nastrúhame, ostatné suroviny nakrájame. Vo väčšej nádobe premiešame, pridáme 1 liter octu, 1 nakladač, 25 dkg cukru. Opäť premiešame a necháme 24 hodín odstáť. Naložíme do pohárov a sterilizujeme 7 minút pri 100 °C.

 

img

 

Bulharský šalát.                                                        

1 kg papriky, 1 kg paradajok, 1 kg uhoriek, 1 kg cibule, 2 dcl vody, 2 dcl octu, 2 dcl cukru, 1 dcl oleja, 1 nakladač,

Všetku zeleninu nakrájame, pridáme vodu, ocot, cukor, olej, nakladač a vo väčšom hrnci varíme 8-10 minút. Ešte teplé naložíme do pohárov, uzatvoríme a zabalíme do deky, kde šalát necháme vychladnúť. Nesterilizujeme.

 

img

 

Kečup.

Suroviny: 2 kg paradajok, 5-6 paprík, 250 g cibule, 250 g jabĺk, ¼ ČL škorice, ¼ ČL drvených klinčekov, ½ ČL mletého čierneho korenia, 1 ½ ČL soli, 1 ČL mletej červenej papriky, ¼ ČL muškátového oriešku, 75 ml octu, 100 ml vody, 75 g cukru.

Paradajky, papriku, cibuľu, jablká pokrájame, pridáme klinčeky a rozvaríme. Prepasírujeme, pridáme ostatné suroviny a opäť varíme na požadovanú hustotu. Ak chceme, aby bol kečup pikantný, do surovín ktoré varíme pridáme 1-2 feferónky. Horúci nalievame do fliaš. Nesterilizujeme, zabalíme do deky a necháme vychladnúť.

 

img

 

Paradajkový pretlak.

Suroviny: paradajky, cukor, soľ.

Paradajky umyjeme, pokrájame a varíme, kým sa neodparí polovica objemu. Potom ich rozmixujeme, no ak chceme mať pretlak jemný, prepasírujeme ich. Na 1 liter šťavy pridáme 35 g cukru, 30 g soli a varíme, kým pretlak nezhustne. Nalejeme do fliaš, dobre uzatvoríme a sterilizujme  30 minút pri 80°C.

 

img

 

Malá cibuľka.

Cibuľku  očistíme a uložíme do pripravených pohárov. Zalejeme horúcim nálevom ktorý si uvaríme z 1 litra vody, 25 g soli, 80 g cukru a 0,25 l octu. Do každého pohára (0,7l) pridáme 6 zrniek nového korenia, 6 zrniek čierneho korenia a 1 bobkový list. Na spestrenie môžeme k cibuľkám priložiť aj inú zeleninu. Sterilizujme 15 minút pri 100°C.

 

img

 

Karfiol.

Zo 750 ml vody, 250 ml octu, 20 g soli, 30 g kryštálového cukru si uvaríme nálev, ktorý necháme vychladnúť. Medzi tým si rozoberieme karfiol na malé ružičky a namočíme ho na 20 minút do mierne slanej vody. Vyberieme a uložíme ho do umytých pohárov. Môžeme pridať na kolieska nakrájanú mrkvu, uhorku, červenú papriku, alebo červenú cibuľu. Zalejeme nálevom, poháre dobre uzavrieme a sterilizujeme 15 minút pri bode varu.

 

img

 

Alma paprika.

Najskôr si uvaríme nálev. Do hrnca dáme 3,75 l vody, 1,25 l octu, 40 dkg cukru, 10 dkg soli, necháme prejsť varom a odstavíme.  Na dno pripravených pohárov dáme koliesko cibule, mrkvy, 1 bobkový list, 2 guľôčky nového korenia, 2 čierneho celého korenia a kúsok kôpru. Alma papriky umyjeme, odstránime stopky, naukladáme do pohárov a zalejeme pripraveným nálevom. Uzatvoríme, sterilizujeme 35 minút pri 85°C.

 

img

 

Baranie rohy pre diabetikov.

Zo 4 l vody, 1 l octu, 1 nakladaču, 1 KL soli, 50 tabletiek umelého sladidla uvaríme nálev. Na dno pohára dáme 1 KL oleja, 3 zrnká čierneho korenia, 1 zrnko nového korenia a bobkový list. Naukladáme umyté baranie rohy, zalejeme teplým nálevom, poháre uzatvoríme a sterilizujeme 30 minút pri 85°C.

 

img

 

Feferónky.

Zaváranie feferónov je veľmi jednoduché. Nakladač na zeleninu uvaríme podľa návodu a necháme vychladnúť. Feferónky umyjeme, dáme do pohárov, zalejeme pripraveným nálevom, uzatvoríme a sterilizujeme 30 minút pri 85 °C.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies