Príprava olympijskej kandidatúry nás stála 58-tisíc eur

NETKY.SK • 27 Máj 2014, 17:27 • 2 min
Príprava olympijskej kandidatúry nás stála 58-tisíc eur

ŽILINA - Príprava spoločnej poľsko-slovenskej olympijskej kandidatúry ZOH Krakov 2022 stála Slovensko približne 58-tisíc eur.

slovakia

left justify in out

Podľa Petra Kubicu z Úradu Žilinského samosprávneho kraja, na ktorého území sa mali organizovať olympijské súťaže v alpskom lyžovaní, išlo o náklady na založenie a fungovanie záujmového združenia Slovenský prípravný výbor ZOH Krakov 2022 ako aj na dopravnú štúdiu či prieskum verejnej mienky. Celú sumu dotoval prípravnému výboru štát, z krajského rozpočtu nešlo ani euro.

 

Podľa predsedu Žilinského samosprávneho kraja a zároveň šéfa Slovenského prípravného výboru ZOH Krakov 2022 Juraja Blanára rozbehnuté investície do výstavby cestnej infraštruktúry nebudú stiahnutím olympijskej kandidatúry ohrozené.

Z hľadiska infraštruktúry má Slovenská republika naplánované do roku 2022 postupnú výstavbu tých diaľnic a rýchlostných ciest, aby to postačovalo na usporiadanie jednej šestnástiny olympijských hier, ktorá sa mala uskutočniť v lyžiarskom stredisku Jasná. Či už je to vybudovanie rýchlostnej cesty R3 v určitých úsekoch alebo dobudovanie diaľnice D1 s prepojením až na Ivachnovú, to všetko dnes beží, takže z tohto pohľadu to nemá žiaden dopad na pokračovanie výstavby infraštruktúry,“ povedal Blanár. Ohrozená však je rekonštrukcia areálu Akadémie ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši, ktorý mal byť olympijskou dedinou. „ Bola to jedna z najväčších plánovaných investícií. Dnes už azda môžeme skonštatovať, že rekonštrukcia akadémie sa bude musieť uberať iným smerom a rezort ministerstva obrany bude musieť nájsť iné zdroje na túto rekonštrukciu,“ dodal Blanár. 

 

Podľa šéfa prípravného výboru treba výsledok referenda v Krakove rešpektovať. „Výsledok referenda v meste Krakov jasnou rečou potvrdil, že obyvatelia, to znamená 70 percent tých, čo sa v nedeľu zúčastnili na platnom referende, odmietli kandidatúru Krakova, čo je v tomto prípade rozhodujúce. Je potrebné zdôrazniť, že kandidatúru podávajú mestá a nie štáty Poľsko alebo Slovensko, čiže tá hlavná ťarcha je na meste. Ak voliči odmietli túto kandidatúru, tak je to potrebné rešpektovať,“ povedal Blanár s tým, že v pondelok oficiálnym listom kontaktoval predsedníčku prípravného výboru poľskej strany a zároveň viceprimátorku Krakova Magdalenu Srokovú a požiadal ju o oficiálne stanovisko poľskej strany. 

 

Slovenský prípravný výbor ZOH Krakov 2022 je záujmovým združením právnických osôb zastúpených Žilinským samosprávnym krajom, Slovenským olympijským výborom, mestom Liptovský Mikuláš a obcou Demänovská dolina. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies