Príprava náhradných projektov v OPD bola rekordne rýchla

NETKY.SK • 31 December 2013, 15:03 • 2 min
Príprava náhradných projektov v OPD bola rekordne rýchla

BRATISLAVA - Ministerstvo dopravy považuje za jeden z hlavných úspechov v roku 2013 prípravu náhradných projektov v Operačnom programe Doprava namiesto pozastaveného železničného projektu bratislavskej Filiálky.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo dopravy považuje za jeden z hlavných úspechov v roku 2013 rekordne rýchlu prípravu náhradných projektov namiesto pozastaveného železničného projektu bratislavskej Filiálky. Ide o projekty v Operačnom programe Doprava (OPD) v prioritnej osi 4 zameranej na integrované dopravné systémy pre Bratislavu a Košice.

"Pripravili a s technickými poradcami Európskej komisie (Jaspers) sme vyrokovali financovanie projektov ako nákup električiek a trolejbusov v Bratislave, výstavba električkovej trate do Petržalky cez Starý most, nákup 29 nových regionálnych vlakov a tiež projekt nákupu električiek v Košiciach a rekonštrukcie električkových tratí v oboch metropolách," informoval agentúru SITA hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. 

Pozitívne podľa rezortu dopravy bolo aj to, že Európska komisia (EK) odblokovala platby na realizáciu projektov cez OPD. Ministerstvo tvrdí, že sa tak stalo na základe prijatých systémových opatrení. Ministerstvo hodnotí priaznivo aj implementáciu OPD v uplynulom roku. Kontrahovanie zdrojov Európskej únie a štátneho rozpočtu ku koncu roka dosiahlo 3,505 mld. eur, čo je 92,46 % z celkovej alokácie. Certifikované čerpanie finančných prostriedkov predstavuje 1,857 mld. eur, čiže 48,99 %. 

"Podarilo sa nám výrazne zakcelerovať čerpanie aj kontrahovanie financií. Vďaka zrýchlenej dynamike čerpania sa nám podarilo odstrániť riziko prepadnutia financií podľa pravidla n+2, n+3, ktoré sme nielen splnili, ale dokonca prekročili o 345 mil. eur," uviedol Kóňa. SR vďaka výnimke schválenej Európskym parlamentom totiž môže využívať európske peniaze na roky 2011 a 2012 o rok dlhšie, namiesto dvoch rokov tri, čiže do konca rokov 2014 a 2015. 

Dynamika čerpania prostriedkov v OPD je podľa ministerstva najvyššia zo všetkých operačných programov. "Za šesť mesiacov, od júna, sa nám podarilo vyčerpať 545,8 mil. eur. Čo sa týka kontrahovania, kým na konci roka 2012 sme evidovali 60-percentné zazmluvnenie finančných prostriedkov, dnes je to viac ako 92 percent," dodal Kóňa. Európska komisia v roku 2013 schválila šesť veľkých dopravných projektov za 930 mil. eur a celkovo má rezort dopravy schválených dvanásť projektov. "Za každým schválením projektu na EK sú mesiace až roky práce, vyjednávania s Bruselom, napríklad o environmentálnych, či ekonomických otázkach," priblížil hovorca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona