Príprava na MS: V Bielorusku pôjde už aj o výsledok

NETKY.SK • 9 Apríl 2013, 17:14 • 2 min
Príprava na MS: V Bielorusku pôjde už aj o výsledok

BRATISLAVA - Slováci odletia do Bieloruska vo štvrtok ráno. Prvý zápas s domácimi v Žlobine ich čaká v piatok 12. apríla o 18.00 h SELČ, o deň neskôr nastúpia v Bobrujsku (o 16.00 h SELČ).

slovakia

left justify in out

Tréner slovenských hokejistov Vladimír Vůjtek privítal na utorňajšom zraze pred tretím týždňom záverečnej prípravy na MS už aj päticu - brankára Júliusa Hudáčka, obrancu Petra Čerešňáka a útočníkov Jozefa Stümpela, Tomáša Záborského a Tomáša Surového. Hlavnému koučovi sa tak v Bratislave hlásili štyria brankári a 26 korčuliarov. Reprezentanti v závere týždňa odohrajú dva prípravné zápasy s Bieloruskom v mestách Žlobin a Bobrujsk.

Po vysokých prehrách v dvojici úvodných zápasov vo Švédsku (1:6, 1:5) bude môcť Vůjtek od utorka využiť služby ďalších skúsených hráčov. Naopak, po dueloch na severe Európy opustil káder krídelník Jakub Gašparovič z Medveščaku Záhreb. Slováci by si chceli v Bielorusku najmä napraviť chuť po nevydarenom začiatku prípravy. "Zápasy s Bieloruskom budú dôležité z hľadiska toho, aby nám ukázali, aká je naša sila. Som rád, že prišli skúsení hráči ako Jozef Stümpel a Tomáš Surový. Jožko je samozrejme skúsený hráč, do našej hry by mal priniesť najmä pokoj. Je silný na buly, čo je v dnešnom hokeji veľmi dôležité. Bude hrať so Surovým a Radivojevičom na krídlach," uviedol Vůjtek.

Aj keď majú tréneri k dispozícii až tridsiatku hráčov, niektorí z nich si ešte nedoliečili zranenia a tak v Bielorusku nemusia nastúpiť. Ján Laco prišiel na zraz s podvrtnutým kolenom, ktoré si poranil v úvodnom týždni prípravy a bude viac v opatere doktora Jozefa Kubašovského. Záborský má zase problémy s chrbtom.

"Káder sa zatiaľ nekryštalizuje tak, ako sme si predstavovali. Tých zranených je veľmi veľa, operovaných bekov je asi päť. Musíme sa s tým vyrovnať a z toho, čo je zdravé, zostaviť mužstvo tak, aby bolo konkurencieschopné," pokračoval hlavný tréner.

Realizačný tím ešte stále čaká na vývoj v európskych ligách, kde sú v hre obrancovia Milan Jurčina a Dominik Graňák, ako aj prípadné posily z domácej extraligy. "Milan chce reprezentovať, po poslednom zápase o tretie miesto vo fínskej lige ho kontaktujeme. Pre nás je dôležité, že chce prísť," dodal Vůjtek.

V Bielorusku by mohol absolvovať premiéru v seniorskom tíme iba dvadsaťročný obranca Peter Čerešňák. "V jeho prípade ide skôr o nejaké udomácnenie sa v tíme. Je to perspektíva pre ďalšie roky. V tejto príprave chceme dávať šancu mladým hráčom. Uvidíme, ako bude Peter vyzerať v konfrontácii medzi dospelými. Skôr s ním počítame pre budúcnosť. Ale samozrejme, môže stať čokoľvek." Čerešňák pôsobí v kanadskej juniorskej súťaži OHL v tíme Petersborough Petes, z nižších zámorských líg sa núkajú aj ďalší mladí hráči ako napríklad Martin Marinčin z farmy Edmontonu. "Aj on je v našom hľadáčiku. Vyzerá, že bude hrať prvé kolo play off. Kontaktujeme ho podľa to ho, kedy vypadne," dodal Vůjtek.

Ku kádru sa už pripojil Záborský, ktorého však stále trápi chrbát. "Mal som tam zápal, vystreľovalo mi to do nohy. Už je to síce lepšie, no ešte stále to lokálne cítim pri prehýbaní a pri streľbe. Uvidíme, ako to bude dnes a zajtra a či sa to bude zlepšovať," uviedol útočník Avangardu Omsk, ktorý konzultoval zranenie s lekárom IFK Helsinki. "Môj agent sa s ním veľmi dobre pozná, je to dobrý špecialista. Odporučil mi doktorov, pozreli sa na to, spravili mi magnetickú rezonanciu. Chvalabohu to nie je nič so stavcami a platničkami, takže dúfam, že sa ten zápal čo najrýchlejšie zahojí."

Ďalším prírastkom je brankár Július Hudáček, ktorého povolali ihneď po zranení Jána Laca. "Máme zvláštne povolanie a musíme byť stále k dispozícii. S pánom Sýkorom som volal hneď po skončení našej sezóny. Vtedy ale nebola potreba ďalšieho brankára. Povedal mi však, aby som bol aj potom stále k dispozícii, takže som si neplánoval zatiaľ nič. Iba som sa zbalil a som tu," uviedol.

Hudáček je vo zvláštnej situácii. Musí čakať, ako sa vyvinie Lacovo zranenie a ak sa jeho brankársky kolega dá dokopy, môže prísť o účasť na MS. "Pre trénera je dobré, že má na výber viacero brankárov. To, že si ma vybral, je pre mňa pocta, taká čerešnička na torte po sezóne. Pevne verím, že si aj zachytám v nejakom zápase," dodal.

Slováci odletia do Bieloruska vo štvrtok ráno. Prvý zápas s domácimi v Žlobine ich čaká v piatok 12. apríla o 18.00 h SELČ, o deň neskôr nastúpia v Bobrujsku (o 16.00 h SELČ).

Nominácia hokejistov SR na VT v Bratislave a zápasy Euro Hockey Challenge v Bielorusku (Žlobin, Bobrujsk) v termíne 9.–14. apríl:

brankári: Jaroslav Janus (HC Slovan Bratislava), Rastislav Staňa (CSKA Moskva/Rus.), Július Hudáček (Frlunda Indians, Švéd.), Ján Laco (Donbass Doneck, Ukr. /KHL)

obrancovia: Ján Brejčák (HC Litvínov/ČR), Peter Čerešňák (Petersborough Petes, OHL), Marek Ďaloga (HC Pardubice/ČR), Branislav Mezei (Avtomobilist Jekaterinburg/Rus.), Vladimír Mihálik, Michal Sersen, Martin Štajnoch, Ivan Švarný (všetci HC Slovan Bratislava), Karol Sloboda (HC Vítkovice/ČR), René Vydarený (HC České Budějovice/ČR)

útočníci: Martin Bartek, Radoslav Tybor (obaja HC Pardubice/ČR), Mário Bližňák, Marko Daňo, Libor Hudáček, Roman Kukumberg, Michel Miklík, Peter Ölvecký, Andrej Šťastný (všetci HC Slovan Bratislava), Juraj Majdan (HC Litvínov/ČR), Branko Radivojevič (Spartak Moskva/Rus.), Ján Sýkora (HC'05 Banská Bystrica), Michael Vandas (HK Poprad), Jozef Stümpel (HK Nitra), Tomáš Záborský (Avangard Omsk, Rus./KHL), Tomáš Surový (naposledy v HC Lev Praha/KHL)

realizačný tím: Otto Sýkora (generálny manažér), Vladimír Vůjtek (tréner), Peter Oremus (asistent trénera), MUDr. Jozef Kubašovský (lekár), Roman Švantner (kondičný tréner), Michal Malina (masér), Samuel Petráš (masér), Michal Nemček (fyzioterapeut), Ján Urban (výstrojový manažér)

program SR v Bielorusku:

piatok 12. apríla 2013 o 18.00 SELČ v Žlobine: Bielorusko – Slovensko

sobota 13. apríla 2013 o 16.00 SELČ v Bobrujsku: Bielorusko– Slovensko




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies