Príprava fondue ľudí zbližuje

NETKY.SK • 30 December 2010, 10:18 • 2 min
Príprava fondue ľudí zbližuje

Príprava fondue ľudí zbližuje

slovakia

left justify in out

Príprava fondue je labužníckou hrou, pri ktorej sa bežné stolovanie mení na spoločenskú udalosť. Hoci je dnes podľa prezidenta Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Františka Janatu jeho príprava v zahraničí módnym trendom, namáčanie kúskov jedla do vriacej zmesi je známe už storočia.
Zvláštnosťou prípravy fondue je, že pri príchode stolovníkov sú všetky jeho súčasti ešte surové a jedlo vzniká až pri samotnom stolovaní. Pojem fondue pochádza z francúzštiny. Je odvodené od slova fondre, teda taviť. Princíp prípravy pokrmu spočíva v spoločnom stolovaní niekoľkých stravníkov, ktorí si namáčajú na vidličkách potraviny do pripravenej zmesi. Tá sa nachádza v strede stola v neustále zohrievanom kotlíku. V nádobe sa ohrievajú alebo rozpúšťajú rôzne typy potravín, prípadne olej.
"Pôvodne bol ako fondue označovaný len pokrm zo syra, ktorý bol roztavený nad ohňom. Dnes existuje obrovské množstvo druhov founde a okrem klasického syrového sa môže fritovať alebo variť aj mäso, ryby a zelenina. Dokonca sa pripravujú aj sladké varianty," vysvetlil Janata.
Syrové fondue je považované za švajčiarsky národný pokrm. Fondue zo syra sa obyčajne pripravuje z viacerých druhov syra a ich kombinácia rozhoduje o výslednom chuťovom zážitku. "Do syra roztavenom v bielom víne s rôznymi prísadami sa na špeciálnych vidličkách namáčajú kúsky bielej čerstvej alebo opečenej bagety," uviedol odborník.    
Pri príprave mäsa alebo zeleniny sa kúsky zeleniny, alebo na plátky nakrájané kuracie, teľacie, bravčové alebo hovädzie mäso fritujú v nádobe s rozpáleným olejom alebo varia v mäsovom či zeleninovom vývare a hotové sa namáčajú do vopred pripravených omáčok. Pretože ide o drobné kúsky, respektíve na plátky nakrájané suroviny, pokrmy majú veľmi krátku dobu prípravy. Na prípravu mäsového fondue sa používajú tie najkvalitnejšie druhy, mäso sa však pred prípravou nekorení.
Základom omáčok, ktoré pripravujeme k mäsovému fondue, sú podľa Janatu kyslá smotana, majonéza, jogurt, do ktorých pridávame podľa chuti horčicu, chren, cesnak a rôzne druhy byliniek. Chuťovo sú ku konzumácii tohto pokrmu vhodné aj rôzne druhy pikantných omáčok. Pri príprave rybieho fondue sa mäso nefrituje, ale vnára sa do vriaceho bujónu v malých košíčkoch z kovu.
Na prípravu fondue sa používajú špeciálne riady z keramiky, liatiny alebo nerezu. K sade patrí kotlík, ohrievadlo, vidličky, prípadne misky na omáčky. Misa na fondue sa nahreje na sporáku a potom sa prenesie na malý varič do stredu stola.
Fondue je vhodné umiestniť do stredu stola, aby bolo rovnako prístupné všetkým hosťom. Pokrm sa pri príprave napichuje na špeciálne vidličky. Nie sú však určené na vkladanie do úst, pretože ide o nástroj na pečenie a nie na konzumáciu. Pripravený pokrm by sa mal zo špeciálnej vidličky stiahnuť obyčajnou vidličkou na tanier, napichnúť na obyčajnú vidličku a namočiť do niektorej z pripravených omáčok a dresingov.
"Takto predchádzame nielen znečisťovaniu špeciálnej vidličky omáčkami a zaneseniu súčastí omáčok do zmesi na fondue, ale dodržiavame aj zásady hygieny pri stolovaní väčšej spoločnosti," podotkol Janata.
Takéto stolovanie má podľa neho aj zaujímavé psychologické aspekty. "Pomalá príprava jedla a spoločná činnosť pri stole vytvára priestor pre užšiu komunikáciu, zbližovanie a otvorenú atmosféru," dodal odborník.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies