Príprava auta na leto nie je len o prezutí pneumatík

NETKY.SK • 17 Máj 2016, 09:11 • 2 min
Príprava auta na leto nie je len o prezutí pneumatík

BRATISLAVA - Majitelia vozidiel vedia, že po zimnej sezóne je nutné pripraviť auto na letné obdobie. O príprave na leto však väčšina vodičov ani netuší a považujú za ňu iba prezutie vozidla na letné pneumatiky.

slovakia

left justify in out

Prezutie vozidla na letné pneumatiky je dôležité, zimné pneu sú totiž účinné iba pri teplotách do 7 stupňov Celzia. Zimné pneumatiky v lete zvyšujú spotrebu, obmedzujú ovládateľnosť auta, pohodlnú jazdu a v daždi sú výrazne menej bezpečné. Vyrábajú sa totiž z mäkšej zmesi než letné a pri vyšších teplotách sa tak prehrievajú, čo má za následok nepríjemné a nebezpečné predĺženie brzdnej dráhy.

 

Jar je však ideálnym obdobím na pravidelný servis klimatizácie, ktorá dostane v letnej sezóne poriadne zabrať.  Kontrolu jej funkčnosti, doplnenie chladiaceho média a vyčistenie s výmenou kabínového filtra je lepšie zveriť odborníkom v autoservise. Filter je totiž zanesený najrôznejšími mikroorganizmami a spórami plesní, preto je nutné meniť ho každý rok. Inak bude po zapnutí klímy chrliť všetko na posádku auta. Čistením a výmenou filtra sa tak nielen zvýši účinnosť klimatizácie, ale sa predovšetkým zabráni možným alergickým reakciám cestujúcich.

 

Dôkladná jarná prehliadka by mala obsahovať aj kontrolu stavu chladiacej a brzdovej kvapaliny, kontrolu bŕzd (tesnosť brzdového vedenia a hadičiek) a tlmičov. Odporúča sa nechať skontrolovať tiež dostatočné nabitie akumulátora. Nutnou súčasťou prehliadky je aj zistenie stavu, prípadne výmena vzduchového a palivového filtra.

 

Ľubomír Šimkovič, mediálny zástupca AAA Auto, odporúča návštevu autoumyvárne a absolvovanie programu zahŕňajúceho aj umytie podvozku a finálny vosk. "Ešte predtým je vhodné využiť návštevu odborného pracoviska a nechať si pri prehliadke vozidla rovno vyčistiť motorový priestor. Pravidelným rituálom by pri vstupe do letnej sezóny mala byť aj kontrola a výmena gumových častí stieračov," dodáva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies