Pripomenuli si koniec rukojemníckej drámy v Entebbe spred 40 rokov

NETKY.SK • 4 Júl 2016, 18:16 • 2 min
Pripomenuli si koniec rukojemníckej drámy v Entebbe spred 40 rokov

ENTEBBE/JERUZALEM - Na starom terminále letiska v ugandskom meste Entebbe sa dnes uskutočnila spomienková slávnosť pri príležitosti záchrannej operácie izraelského komanda spred štyroch desaťročí.

slovakia

left justify in out

Pietny akt sa konal za účasti ugandského prezidenta Yoweriho Museveniho a izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ako aj viacerých bývalých rukojemníkov a ich "osloboditeľov".

 

Izraelské bezpečnostné zložky vtedy zasiahli po tom, čo dvaja Palestínčania a dvaja Nemci uniesli 27. júna 1976 lietadlo spoločnosti Air France s 248 cestujúcimi na palube a pristáli s ním napokon v Afrike. Únoscovia väčšinu rukojemníkov prepustili, ale desiatky židovských pasažierov, ktorých zajali, sa na slobodu dostalo až po zásahu izraelského komanda 4. júla 1976.

 

Rukojemnícka dráma sa začala počas letu Tel Aviv-Paríž, keď na palubu stroja spoločnosti Air France počas medzipristátia v Aténach prenikli štyria teroristi, aby s lietadlom zamierili najskôr do Líbye a následne do ugandského Entebbe. Spomedzi 104 rukojemníkov prišli o život štyri osoby; to isté platí aj o siedmich únoscoch, kým značné straty zaznamenali príslušníci ugandských ozbrojených síl. Vtedajšie ugandské vedenie stálo oficiálne na strane teroristov.

 

Prekvapujúca izraelská akcia, ktorá netrvala ani hodinu, sa odvtedy stala opakovane aj inšpiráciou pre filmárov.

 

Benjamin Netanjahu dnes na mieste drámy položil veniec. V príhovore podľa izraelských médií vyzdvihol, že vtedajšia záchranná akcia bola dôkazom, že po vzniku židovského štátu nie sú židia - na rozdiel od obdobia holokaustu - bezbranní a vydaní napospas. Udalosti na letisku v Entebbe spred 40 rokov boli podľa neho veľkou porážkou terorizmu a vtedajšiu operáciu možno vnímať ako príklad pre súčasnosť, keď podobní extrémisti ešte stále predstavujú aktuálnu výzvu.

 

Po niekoľkohodinovom pobyte v Ugande, do ktorej dnes Netanjahu pricestoval ako prvý izraelský premiér od udalostí v Entebbe, navštívi predseda izraelskej vlády ešte Keňu, Rwandu a Etiópiu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies