Príplatok pre tehotnú ženu v hmotnej núdzi zostane

NETKY.SK • 8 August 2013, 08:09 • 2 min
Príplatok pre tehotnú ženu v hmotnej núdzi zostane

BRATISLAVA - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR ustúpilo od svojho pôvodného zámeru zrušiť príplatok k dávke v hmotnej núdzi pre tehotné ženy od štvrtého mesiaca tehotenstva a pre rodičov detí do jedného roku v sume 13,5 eura mesačne.

slovakia

left justify in out

Kým pôvodný návrh zákona o pomoci v hmotnej núdzi s týmto typom príplatku už nepočítal, rezort práce po pripomienkovom konaní terajší príplatok zadefinoval ako jeden z typov ochranného príspevku.

Základnú dávku v hmotnej núdzi v sume 60,5 eura má štát od začiatku budúceho roka vyplácať len tým plnoletým sociálne odkázaným osobám, ktoré mesačne odpracujú v rámci malých obecných služieb alebo dobrovoľníckych prác aspoň 32 hodín. Základným predpokladom tejto podmienky však bude, že mu takúto činnosť obec ponúkne. Ak ani jeden z rodičov nevyužije ponuku obce a nebude pracovať, rodina nedostane aktivačné príspevky, ani základnú dávku v hmotnej núdzi na rodičov. Rodina by však mala naďalej nárok na príspevok na bývanie a na dávky na deti. Pri štvorčlennej rodine, kde ani jeden z rodičov nepracuje, by tak suma sociálnych dávok klesla zo 156 eur na 36 eur. 

Rezort práce navrhuje zaviesť osobitný príspevok v sume 63,07 eura pre dlhodobo nezamestnaných, ktorí pred nástupom do zamestnania poberali pomoc v hmotnej núdzi a začali pracovať. Podmienkou bude, aby ich príjem z práce bol najmenej vo výške minimálnej mzdy a najviac vo výške trojnásobku minimálnej mzdy a domácnosti, ktorej je zamestnaná osoba členom, sa prestane poskytovať pomoc v hmotnej núdzi. Príspevok sa má pri splnení podmienok poskytovať najviac šesť mesiacov. 

Nový zákon o pomoci v hmotnej núdzi zachováva 17,2-eurový príspevok pre deti, ktoré si plnia povinnú školskú dochádzku. Zákon má okrem toho umožniť zrážky zo sociálnych dávok na zaplatenie pokuty za priestupky na úseku verejného poriadku, poškodzovania majetku, alkoholizmu či zdravotnej starostlivosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona