Prípady ochorenia genitálnych bradavíc sa zdvojnásobili, liečba patrí do rúk lekára

NETKY.SK • 14 December 2015, 09:30 • 2 min
Prípady ochorenia genitálnych bradavíc sa zdvojnásobili, liečba patrí do rúk lekára

BRATISLAVA - Infekcie ľudskými papilomavírusmi nespôsobujú len rakovinu krčka maternica, ale aj genitálne bradavice, ktorých výskyt narastá. Toto sexuálne prenosné ochorenie napáda rovnakou mierou ženy i mužov. Ide o vysoko infekčné ochorenie, ktoré podľa odborníkov veľa pacientov podceňuje a včas nelieči, hoci je na Slovensku k dispozícii ambulantná i domáca liečba.

slovakia

left justify in out

"Nárast počtu hlásených pohlavných chorôb na Slovensku je za posledných 20 rokov na takmer dvojnásobku, u nehlásených je to potom takmer štvornásobok. V súčasnosti je pohlavnou chorobou číslo jeden jednoznačne condylomata acuminata, známa ako genitálne bradavice. Za posledných desať rokov vzrástol počet nakazených genitálnymi bradavicami o viac ako 70 percent," hovorí profesorka Danka Švecová z Dermatovenerologickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

 

Genitálne bradavice sú vo viac než 90 percent prípadoch spôsobené infekciou HPV a napadajú ženy i mužov. Prenášajú sa predovšetkým sexuálnym kontaktom. Ich vzhľad sa môže líšiť – od drobných bradavičiek až po rozsiahle lézie deformujúce vonkajší genitál. Môžu spôsobovať nepríjemné pálenie, svrbenie, krvácanie a bolesť. Počiatočné štádiá ochorenia môžu prebiehať i bez subjektívnych príznakov. Pacient si časom všimne drobné pupienky alebo uzlíky na genitáliách, ktoré sa postupne zväčšujú. Ochorenie sa postihnutým pacientom často vracia.

 

Infekcia HPV je v súčasnosti najčastejšou sexuálne prenosnou infekciou. Za život sa s ňou stretne asi 80 percent ľudí. Vo väčšine prípadov sa s infekciou organizmus vyrovná, ale pokiaľ sa tak nestane, môže u žien i mužov dôjsť k rozvoju viacerých ochorení. Okrem rakoviny krčka maternice je to aj karcinóm vagíny, vulvy, penisu, análny karcinóm a niektoré nádorov v oblasti hlavy a krku, rovnako nezhubné ochorenia – papilomatóza hrtana a genitálne bradavice.

 

Medzi prevenciu patrí sexuálna abstinencia, monogamia či očkovanie proti HPV. "Dôležitými zásadami pri prevencii je predovšetkým vyvarovať sa promiskuity a dodržiavať hygienu. Pokiaľ dôjde k nákaze jedného z partnerov, mal by sa nechať vyšetriť aj druhý partner. Ak má pacient podozrenie, že sa nakazil, tak potom samotnej liečbe predchádza najskôr klinické vyšetrenie. Na základe výsledkov vyšetrenia potom lekár odporučí najvhodnejší liečebný postup," zhrnula profesorka Švecová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies