Prípadov čierneho kašla v posledných rokoch pribúda

NETKY.SK • 5 December 2013, 18:56 • 2 min
Prípadov čierneho kašla v posledných rokoch pribúda

BRATISLAVA - Od roku 2008 došlo na Slovensku k výraznému vzostupu chorobnosti na čierny kašeľ s maximom v roku 2010, kedy lekári nahlásili 1379 ochorení. Vlani zaznamenali 950 prípadov, tento rok k novembru to bolo vyše 800 chorých.

slovakia

left justify in out

"Nárast počtu prípadov čierneho kašľa sa netýka iba Slovenska, ale aj ostatných európskych krajín," uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Lenka Skalická. "Čierny kašeľ je akútne respiračné ochorenie. Prejavuje sa typickým záchvatovitým kašľom trvajúcim aj šesť týždňov a dlhodobou rekonvalescenciou," priblížila Skalická. Ochorenie bývalo v minulosti často sprevádzané mnohými komplikáciami, ako krvácaním do viečok, zápalom pľúc či zápalmi stredného ucha. Pôvodcom nákazy je baktéria produkujúca toxíny, medzi nimi i pertusický toxín, ktorý postihuje sliznice dýchacích ciest a jemné cievne kapiláry.

"Ochorenie sa najčastejšie prenáša z človeka na človeka vdychovaním vzduchu kontaminovaného baktériami chorého človeka. Inkubačný čas sa pohybuje od sedem do 21 dní," dodala Skalická. Za najúčinnejšiu prevenciu sa podľa jej slov považuje očkovanie. Účinným liekom sú antibiotiká, ktoré významne znižujú výskyt komplikácií po tomto ochorení. Súčasťou liečby je aj tlmenie príznakov, najmä kašľa. Zvyšovaním chorobnosti na čierny kašeľ na Slovensku od roku 2008 došlo aj k posunu najvyššej vekovošpecifickej chorobnosti zo skupiny 0-ročných na skupinu 15- až 19-ročných. Slovensko preto zaviedlo v roku 2010 preočkovanie detí proti čiernemu kašľu v 13. roku života.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies