Prípadný odchod Grécka by eurozóna prežila

NETKY.SK • 14 Február 2015, 13:59 • 2 min
Prípadný odchod Grécka by eurozóna prežila

BRATISLAVA - Eurozóna by už dnes prežila prípadný odchod Grécka, banky sú na to pripravené. V dnešných Sobotných dialógoch RTVS to vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Ako uviedol, pred dvoma či troma rokmi mohlo mať vystúpenie Grécka z menovej únie negatívne dôsledky, dnes by však eurozóna jeho prípadný odchod zvládla. "Už sú pripravené banky, čo by sa dialo, ako by to celé vyzeralo. Ale my nechceme Grécko vyháňať z eurozóny. Musia sa rozhodnúť, s čím prídu, aké reformy ponúknu. Ale nech nechcú od Slovenska, kde ľudia zarábajú 550 alebo 600 eur a sú dôchodky na úrovni 250 až 300 eur, aby sa ľudia poskladali na to, že zaplatíme nejakú miliardu," zdôraznil Fico.
      

Zároveň konštatoval, že nevidí dôvod správať sa k novej gréckej vláde zmierlivejšie ako k tej predchádzajúcej. "Je to ich problém, ktorý si oni musia sami riešiť. Grécko prevzalo na seba záväzky. Ak to nechceli, mali vystúpiť z eurozóny už vtedy, keď to bolo možné. Mali prijať nejaké iné riešenia pre grécku krajinu," domnieva sa premiér.
      

Fico zopakoval, že Slovensko je ochotné baviť sa o štruktúre dlhu, jeho splatnosti a reformách, ktoré musí Grécko urobiť, krajine však nezaplatí ani cent. "Konečne sa pomaly zviechame, nadychujeme, sú tu dobré ukazovatele, hospodársky rast, ide hore miera zamestnanosti. Ak máme toto všetko ako-tak pod kontrolou, konečne máme šancu ľuďom aj niečo dávať. Prečo by sme teraz mali dávať na Grékov nejaké peniaze? To neprichádza do úvahy," podčiarkol.
      

V prípade, že by sa ostatní členovia eurozóny dohodli na odpustení časti gréckeho dlhu napriek nesúhlasu Slovenska, vláda by si podľa Fica vypýtala mandát od ľudí v referende. "Ak sa nájde iné riešenie vrátane krátenia dlhu Grécka, ktoré nebude mať vplyv na štátny rozpočet SR a peňaženky ľudí, budeme veľmi konštruktívni a kooperatívni. Ale ak to má mať priamy dosah na verejné financie SR, dáme nohu do dverí," uzavrel.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies