Prípadné zvolenie Hrušovského za šéfa NKÚ závisí podľa Fica od opozície

NETKY.SK • 6 September 2014, 14:02 • 2 min
Prípadné zvolenie Hrušovského za šéfa NKÚ závisí podľa Fica od opozície

BRATISLAVA - Zvolenie Pavla Hrušovského za nového šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), ak bude kandidovať, závisí od ochoty opozície podporiť ho.

slovakia

left justify in out

Povedal to dnes predseda vlády Robert Fico. Premiér očakáva pri novej voľbe širšiu podporu opozície pre jej kandidáta. Odpovedal tak na otázku, či sa nestane, že nový šéf NKÚ prejde v parlamente len hlasmi KDH a Smeru-SD.
      

Pavol Hrušovský z KDH sa spomína ako jeden z najhorúcejších kandidátov na post šéfa NKÚ. Kresťanskí demokrati o nominácii ešte ale nerozhodli. Ich šéf Ján Figeľ považuje Hrušovského za dobrého kandidáta na tento post a vyhlásil, že bývalý predseda parlamentu aj KDH má jeho podporu a dôveru. V hre sú podľa Figeľa aj ďalšie mená, ktoré ale nekonkretizoval. Spomínal sa Pavol Abrhan či Ján Hudacký.
      

Ak by KDH nominovalo Hrušovského, určite by nezískal podporu celej opozície. Minimálne SaS ho totiž odmieta, rezervovaní sú aj niektorí poslanci z OĽaNO. Fico neočakáva úplnú zhodu všetkých opozičných strán. Celá opozícia sa podľa neho nevie zhodnúť ani na tom, či svieti slnko. "Potrebujeme vidieť aspoň akú-takú zhodu. Opozícia nemôže prísť s návrhom, za ktorý zahlasuje šesť, sedem ľudí," poznamenal dnes Fico.
      

Smer-SD ešte donedávna trval na tom, že dá opozičnému kandidátovi hlasy až vtedy, keď bude mať podporu celej opozície. Na tejto podmienke stroskotalo už viacero kandidátov. KDH víta, že Smer-SD už na tom netrvá. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD), ktorý voľbu vyhlasuje, potvrdil, že môže byť aj viac kandidátov a nové hlasovanie vyhlási.
      

Termín voľby určí, keď bude známy opozičný kandidát. Hrušovský by sa Paškovi pozdával, je totiž podľa neho dosť skúsený a kompetentný. Predbiehať výsledok rokovaní o opozičnom kandidátovi však nechce, rozhodnutie je na opozícii. Paška zároveň uviedol, že nová voľba bude tajná. Opozícia tajné hlasovanie naposledy kritizovala, žiadala verejné hlasovanie. Keďže Smer-SD neustúpil, opozícia svojho kandidáta pred hlasovaním stiahla. Išlo o Maroša Žilinku, ktorého navrhlo KDH, Smer-SD ním nebol nadšený.
      

Všetky doterajšie hlasovania skončili neúspechom opozičných kandidátov alebo stiahnutím kandidatúry. NKÚ naďalej vedie Ján Jasovský (nominant ĽS-HZDS), ktorému už uplynulo funkčné obdobie. Paška pred časom uviedol, že Jasovský je vo funkcii aj po uplynutí funkčného obdobia legitímne, keďže to zákon umožňuje.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies