Prípadná volebná porážka nerozhodne o osude Merkelovej

NETKY.SK • 14 Júl 2014, 11:46 • 2 min
Prípadná volebná porážka nerozhodne o osude Merkelovej

BERLÍN - Prípadná volebná porážka nemá rozhodnúť o osude nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Podľa informácií nemeckého týždenníka Spiegel je Merkelová rozhodnutá ako prvá nemecká kancelárka od roku 1949 jedného dňa zo svojho postu dobrovoľne odstúpiť a nečakať na porážku vo voľbách.

slovakia

left justify in out

O tom, že sama chce rozhodnúť o svojom odchode, sú presvedčení jej kabinetní kolegovia aj vysokopostavení politici. "To ju skutočne veľmi láka," citoval Spiegel člena Merkelovej vlády. V prípade jej nástupcu má údajne momentálne najväčšie šance ministerka obrany Ursula von der Leyenová. Skutočnosť, že jej kancelárka zverila rezort ministerstva obrany, je označovaná za jasný dôkaz, že získaním zahraničnopolitických skúseností ju Merkelová chce urobiť schopnou zastávať kancelársky post.

 

Či chce Merkelová po odchode získať post na medzinárodnej úrovni, nie je jasné. Hovorí sa o poste generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov alebo predsedu Európskej rady. Oba posty sa budú nanovo obsadzovať na rozhraní rokov 2016/2017. Dlhoročný europoslanec za Merkelovej konzervatívnu stranu CDU Elmar Brok pre Spiegel povedal, že v Bruseli si veľa ľudí vie predstaviť, že sa raz Merkelová postaví do čela Európskej rady, pretože by bola pre svoje skúsenosti a taktiku pre Európu prínosom. "Získala by aj širokú podporu," povedal Brock. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona