Prípadmi šikanovania učiteľov sa má zaoberať školský ombudsman

NETKY.SK • 5 Máj 2015, 11:37 • 2 min
Prípadmi šikanovania učiteľov sa má zaoberať školský ombudsman

BRATISLAVA - Minister školstva Juraj Draxler vyzýva učiteľov, ktorí sa stali obeťami šikanovania na pracovisku, mobbingu či bossingu, aby sa nebáli ozvať sa. Rezort školstva zároveň uvažuje o zriadení školského ombudsmana, ktorý by zbieral podnety od učiteľov.

slovakia

left justify in out

"Tým, že vytvoríme v budúcnosti akýsi úrad ombudsmana, tak bude mať priamo kontaktný bod, kde sa môže dozvedieť, ako vlastne so svojím problémom môže naložiť," uviedol Draxler. Učitelia sa s prípadmi šikanovania podľa jeho slov môžu obrátiť aj priamo na ministerstvo. "V tejto chvíli vyzývam učiteľov, aby naozaj, ak dochádza k porušeniam zákona, aby sa nebáli a naozaj konali," zdôraznil Draxler. Ministerstvo školstva v tejto súvislosti pripravuje aj manuál pre pedagógov.

 

Učitelia na problematiku šikanovania na pracovisku upozorňujú už dlhšie. Slovenská komora učiteľov (SKU) napríklad spustila kampaň s názvom Zber strachu so zámerom zverejňovať a riešiť krízové situácie či zvyšovať právne vedomie učiteľov.

SKU zároveň získala niekoľko podnetov, ktoré sa týkajú šikanovania pedagógov na pracovisku. Učitelia sa napríklad stretávajú s bránením vyjadrenia názoru na poradách, verejných stretnutiach či so zabránením vstupu do školy. Vyskytujú sa aj prípady, kedy dochádza k manipulácii s dovolenkami či ku klientelizmu a rodinkárstvu zo strany zriaďovateľov alebo riaditeľov škôl.

 

Pedagógovia sa stretávajú aj s osobnými urážkami a ponižovaním pred pedagogickým zborom, rodičmi, prípadne aj žiakmi, taktiež so spochybňovaním práce učiteľa pred rodičmi. Stal sa aj prípad, kedy riaditeľ vyplácal zamestnancom odmeny 100 – 300 eur, ktoré následne od nich žiadal späť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies