Pripadá vám výťah do vesmíru ako sci-fi? Japonci o niekoľko dní vyskúšajú jeho prototyp

NETKY.SK • 6 September 2018, 12:37 • 2 min
Pripadá vám výťah do vesmíru ako sci-fi? Japonci o niekoľko dní vyskúšajú jeho prototyp

Cestovanie do vesmíru by mohlo byť oveľa jednoduchšie...

slovakia

left justify in out

Myšlienka, že by do vesmíru viedol výťah, je známa viac ako sto rokov. Doposiaľ však bola považovaná skôr sa fikciu, o podobnom projekte sa neuvažovalo reálne. Avšak vysielanie rakiet do vesmíru je mimoriadne nákladná a zložitá záležitosť, ktorá má okrem iného pomerne ťaživý dopad aj na našu planétu, nakoľko sa pri štarte spaľuje naozaj veľké množstvo paliva, ktorého splodiny ostávajú v atmosfére. Výťah by fungoval na inom princípe, ušetril by teda aj peniaze, aj prírodu. A Japonci to chcú vyskúšať.

 

Vedci z fakulty inžinierstva japonskej univerzity Shizuoka už 11. septembra plánujú otestovať prototyp vynálezu, ktorý by bol pre ľudstvo veľkým prelomom. Pôjde o akúsi zmenšeninu celého projektu, ktorý by sa o 30 rokov mohol stať skutočnosťou. Skladá sa z dvoch malých „satelitov“ v tvare kocky so stranou 10 centimetrov, ktoré sú spojené oceľovým lanom. Po ňom by sa mala pohybovať motorizovaná stanica. Malo by ísť o vôbec prvý pokus, ktorý reprezentuje myšlienku vesmírneho výťahu.

 

Napriek tomu, že zatiaľ nemožno predpovedať, ako experiment dopadne, je potrebné podotknúť, že aj v prípade vynikajúcich výsledkov dá vede vesmírny výťah ešte trochu zabrať. Problémom sú materiály, ktoré by boli v kozme použité. Mali by byť totiž extréme ľahké, no pritom odolné, a také zatiaľ nepoznáme. Vedci však napriek tomu strach nemajú. Tvrdia že prvý výťah by mohol byť na svete už v polovici tohto storočia.

 

via GIPHY



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies