Prípad veterinára, ktorý týral zvieratá, bude mať súdnu dohru

NETKY.SK • 15 Február 2016, 15:04 • 2 min
Prípad veterinára, ktorý týral zvieratá, bude mať súdnu dohru

BRATISLAVA - Prípad veterinára z farmy Gazdovský dvor v obci Dubnička pri Bánovciach nad Bebravou, ktorý držal zvieratá v otrasných podmienkach, pokračuje trestným oznámením na neznámeho páchateľa za týranie zvierat.

slovakia

left justify in out

Podali ho poslanec za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Martin Poliačik a Anna Paľovová a Monika Kozelová, kandidátky za SaS. "Oslovila nás strešná ochranárska organizácia Slovenská aliancia ochrancov zvierat a požiadala o riešenie situácie," povedala dnes novinárom Kozelová, podľa ktorej sa na Slovensku množia prípady násilia na zvieratách z dôvodu nedostatočnej legislatívy. "Práve tento prípad by mohol byť exemplárnym a prvým, ktorý dokáže, že aj na Slovensku môžu byť ľudia týrajúci zvieratá potrestaní," konštatovala s tým, že páchateľovi hrozia v prípade preukázania viny až štyri roky väzenia.
Kauzu odštartovala organizácia Československý kastračný program, ktorej aktivisti odobrali z farmy niekoľko psov v zúboženom a zanedbanom stave. Na Gazdovskom dvore sú umiestnené aj ďalšie zvieratá rôznych druhov, o ktoré sa mal starať veterinár Jozef Mišák, majiteľ farmy. Podľa zistení aktivistov je zrejmé, že všetky zvieratá žijú v extrémne nevyhovujúcich podmienkach, zatvorené v špine, v malých klietkach o rozmeroch jedenkrát jeden meter a v chlievoch, ktoré vôbec nespĺňajú základné normy. Zvieratám nebola zabezpečená pravidelná strava, pitná voda, pohyb ani žiadna veterinárna starostlivosť. Veterinár Mišák má s mestom Bánovce nad Bebravou uzavreté viaceré zmluvy o umiestňovaní túlavých psov odchytených mestskou políciou. Podľa oznamovateľov takýmto spôsobom v rozpore so zákonom prevádzkuje aj útulok pre zvieratá. Podľa mesta Bánovce nad Bebravou za roky 2013 a 2014 bolo odchytených vyše 180 psov. K prípadu sa vyjadril aj starosta obce Dubnička Jozef Petrek, ktorý podľa vlastných slov nevie, ako a kde Mišák likviduje psov, pričom disponuje fotografiami, ktoré preukazujú, že zlikvidované psy mali byť hodené v obecnom potoku.


Prípad prešetrovala aj Regionálna veterinárna a potravinová správa v Trenčíne, ktorá vykonala osobnú kontrolu dodržiavania podmienok starostlivosti o zvieratá, pričom zistila viacero pochybení, okrem iných aj to, že v nevhodných podmienkach boli chované aj kone. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies