Prípad, v ktorom Generálna prokuratúra nekonala dostatočne rýchlo

NETKY.SK • 11 Máj 2021, 09:27 • 2 min
Prípad, v ktorom Generálna prokuratúra nekonala dostatočne rýchlo

BRATISLAVA - Podľa organizácie Via Iuris a Iniciatívy Dajme deťom hlas Generálna prokuratúra nekonala rýchlo, a vyhla sa reakcii na zatvorenie škôl v núdzovom stave.

slovakia

left justify in out

Organizácia Via Iuris a Iniciatíva Dajme deťom hlas skonštatovali, že Generálna prokuratúra nekonala rýchlo a vyhla sa reakcii na dĺžku zatvorenia škôl v núdzovom stave. Podatelia namietali, že školský zákon umožňuje zatvorenie škôl v núdzovom stave len krátkodobo, nie na desať mesiacov. Uviedli tiež, že rozhodnutia ministra školstva Branislava Gröhlinga o zatvorení škôl diskriminujú, porušujú právo na vzdelávanie a sú zmätočné. 

 

img


„Generálna prokuratúra napriek závažnosti problému nejednala dostatočne rýchlo, ako napríklad v prípade vyhlásenia núdzového stavu či vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva, ale o podaní rozhodla až na konci zákonnej lehoty,“ pripomenula Via Iuris a Iniciatíva Dajme deťom hlas. Ako dodali, kým Generálna prokuratúra rozhodla, prestalo platiť aj posledné namietané rozhodnutie ministra.


img


Prokuratúra preto podanie odložila. K prístupu ku školám a k právu na vzdelávanie v núdzovom stave sa nevyjadrila. „Napriek tomu, že GP SR môže konať aj iniciatívne, nielen na základe podnetu občanov, nezohľadnila nijako ani skutočnosť, že zrušené rozhodnutie ministra nahradilo nové, ktoré ďalej ponechalo väčšinu škôl zatvorených,“ skonštatovali organizácie.

 

Prečítajte si tiež: Ministerstvo školstva zadotuje letné školy. Na tento účel vyčlení takmer pol milióna eur

„Dúfali sme, že vzhľadom na závažnosť zásahov do práva na vzdelanie, ktoré postihli v rôznej miere prakticky všetky deti a žiakov, bude prokuratúra konať rýchlo. Promptná odpoveď mohla pomôcť aj ministerstvu školstva prijímať vhodnejšie protipandemické opatrenia v školách,” povedala Eva Kováčechová, advokátka spolupracujúca s Via Iuris.

Slovensko patrí medzi krajiny Európskej únie s najdlhšie zatvorenými školami

Podľa organizácií musí vláda pripraviť nový zákon o núdzovom stave, ktorý by predvídateľným a preskúmateľným spôsobom riešil všetky zásahy do ľudských práv, ktoré odhalila pandémia, vrátane práva na vzdelávanie. „Slovensko otváralo školy ako posledné už minulú jar, po plošnom testovaní tiež uprednostnilo vianočné nákupy a chaty a aj dnes máme stále doma deti vo veku od 10 do 14 rokov v dvoch okresoch a stredoškolákov v takmer polovici okresov a uprednostnili sme fitness centrá, hotely či tisíc fanúšikov na štadiónoch. Ďalej roztvárame nožnice medzi deťmi, prehlbujeme diskrimináciu a tvárime sa, že je to v poriadku. Nie je,“ zdôraznila Andrea Hajdúchová z Iniciatívy Dajme deťom hlas.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies