Prípad útoku na podnikateľa Kubašiaka opäť na súde

NETKY.SK • 7 Február 2017, 16:27 • 2 min
Prípad útoku na podnikateľa Kubašiaka opäť na súde

BANSKÁ BYSTRICA - Na Okresnom súde v Banskej Bystrici sa dnes začalo hlavné pojednávanie s 57-ročným Miroslavom R. z Brezna.

slovakia

left justify in out

Ide o svedka z kauzy podnikateľa Igora Šajgala, ktorého právoplatne odsúdili na osem rokov a peňažný trest 35-tisíc eur. Šajgal bol objednávateľom lúpežného útoku na svojho bývalého spoločníka Jána Kubašiaka. Miroslav R. mal po dohode so Šajgalom zorganizovať útok na Kubašiaka so zámerom získať kompromitujúce dokumenty z ich spoločného podnikania.


Bývalý policajt Miroslav R. sa na pojednávaní ospravedlnil pre práceneschopnosť. Jeho obhajca odmietol tvrdenie obžaloby, že Šajgal si za dva milióny korún objednal prostredníctvom Miroslava R. lúpežný prepad Kubašiaka a ten to zorganizoval. Korunným svedkom v tejto veci je expolicajt Róbert Petluš, odsúdený za vraždu Kubašiaka na 25 rokov odňatia slobody.

 

Petluš popísal, ako sa s Miroslavom R. zoznámil a ako monitorovali Kubašiakov dom, rodinu, firmy a dohodli sa na postupe. Petluš sa dva razy stretol aj s objednávateľom Igorom Šajgalom, ktorý sľúbil za dokumenty dva milióny korún. Na pojednávaní však Petluš povedal, že za útok nedostali nič.


Podnikateľa Jána Kubašiaka z Polomky zavraždili 14. novembra 2006. Útočné komando viedol Petluš, asistovali mu policajti Róbert Červeňan a Juraj Roszík z Trenčína. Sprostredkovateľom medzi Šajgalom a Petlušom bol práve Miroslav R. Ide o bývalého breznianskeho policajta, ktorý pre Šajgala vykonával „nejaké“ činnosti. Stíhajú ho za zločin lúpeže spáchaný so zbraňou a organizovanou skupinou, za ktorý mu hrozí trest sedem až dvanásť rokov odňatia slobody. Miroslav R. v procese so Šajgalom vystupoval ako svedok, ale poprel, že by sa s Petlušom poznal a na viaceré skutočnosti sa nepamätal. Proti nemu svedčí Petluš, vdova po Kubašiakovi a ďašie dôkazy, ako je vysoký počet telefonických hovorov s Petlušom v období pred útokom na Kubašiaka.


Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici v októbri 2015 potvrdil osemročný trest odňatia slobody a peňažný trest 35-tisíc eur pre Igora Šajgala za objednávku útoku na Kubašiaka a za jeho vydieranie.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona