Prípad Štvrtecký by sa už nemal zopakovať

NETKY.SK • 18 September 2015, 12:17 • 2 min
Prípad Štvrtecký by sa už nemal zopakovať

BRATISLAVA - Prípad Štvrtecký (Miroslav Štvrtecký sa dostal na slobodu po obnove konania pre procesnú chybu) by sa už nemal v budúcnosti zopakovať. Na pôde ministerstva spravodlivosti sa stretli najvyšší predstavitelia justície a dohodli sa na legislatívnom riešení problému.

slovakia

left justify in out

O novele trestného poriadku, ktorá jasne stanoví pravidlá rozhodovania o väzbe v prípadoch po povolení obnovy konania, bude rokovať minister spravodlivosti Tomáš Borec s poslancami. Chce sa s nimi dohodnúť, aby návrh, ako poslanecký, predložili čo najskôr. „Cieľom zmien je, aby sa právoplatne odsúdení zločinci nedostávali z väzby na slobodu pre procesné chyby, respektíve v dôsledku nejednotných výkladov trestného poriadku,“ vysvetlila snahu predstaviteľov justície hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová. Na pracovnom stretnutí okrem ministra spravodlivosti bola aj predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková, predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová a predseda Špecializovaného trestného súdu Michal Truban.

 

Okrem zmeny trestného poriadku plánuje Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky pristúpiť aj k úprave vyhlášky o Spravovacom a kancelárskom poriadku pre okresné súdy, krajské súdy, Špecializovaný súd a vojenské súdy. Predsedníčka Najvyššieho súdu Slovenskej republiky D. Švecová zároveň prítomných informovala o podniknutých organizačných opatreniach na najvyššom súde vo vzťahu k trestnej kancelárii tohto súdu, ktorých cieľom je účinnejšie predchádzanie pochybeniam v rámci obehu spisov. O obdobných opatreniach informoval aj predseda Špecializovaného trestného súdu M. Truban.

 

Miroslav Štvrtecký bol za vydieranie právoplatne odsúdený na 24 rokov vo väznici s maximálnym stupňom stráženia, deväť rokov si už odsedel. Požiadal o obnovu konania, čomu Špecializovaný trestný súd 15. júna vyhovel. On sa však voči tomuto rozhodnutiu odvolal, a tak o obnove konania rozhodoval senát najvyššieho súdu. Aj ten na základe nálezu ústavného súdu musel povoliť obnovu konania. Po rozhodnutí o povolení obnovy konania nebolo však neodkladne rozhodnuté o jeho vzatí či nevzatí do väzby. Proti rozhodnutiu o väzbe z 23. júla sa Miroslav Štvrtecký odvolal a senát najvyššieho súdu ho prepustil z väzby. Ako vysvetlil Peter Paluda, člen senátu najvyššieho súdu, ktorý tak rozhodol, „pochybenie nemožno napraviť novým rozhodnutím o vzatí do väzby, a preto senát obvineného z väzby prepustil“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies