Bomba v autobuse, ktorý prechádzal cez Slovensko: Podľa experta ju tam umiestnili islamisti

NETKY.SK • 19 Máj 2015, 12:00 • 2 min
Bomba v autobuse, ktorý prechádzal cez Slovensko: Podľa experta ju tam umiestnili islamisti

BUDAPEŠŤ - Prípad rúrkovej bomby ukrytej v taške v batožinovom priestore autobusu smerujúceho z Prahy do Varny vyšetruje maďarský Vyšetrovací úrad pohotovostnej polície ako pokus o vraždu. Podľa spravodajského serveru Hvg.hu to oznámilo Celoštátne veliteľstvo polície (ORFK) so spresnením, že autobus prechádzal Maďarskom minulú sobotu.

slovakia

left justify in out

ORFK uviedlo, že autobus s bulharským evidenčným číslom polícia prehľadala po tom, čo vodič zacítil štipľavý zápach chemikálie. Cestujúcich poslal von z vozidla; pri kontrole batožinového priestoru objavil podozrivú batožinu a zavolal políciu.

 

Pyrotechnici pohotovostnej jednotky polície balík zneškodnili a odviezli na ďalšiu analýzu. Pri incidente nebol nikto zranený. Polícia 34 občanov Bulharska a Rumunska vypočula ako svedkov. Do vyšetrovania zapojila maďarská polícia aj expertov.

 

img

 

Maďarský denník Blikk v pondelok napísal, že cestujúci autobusu spoločnosti Omega Group cítili štipľavý zápach, preto vozidlo podľa pôvodných správ v nedeľu odstavili na budapeštianskom diaľničnom obchvate M0.

 

Bulharská agentúra Novinite citovala v tejto súvislosti manažéra dopravnej spoločnosti Dragomira Petkova, podľa ktorého výbušninu umiestnil český alebo slovenský občan, ktorý nastúpil v Prahe a kúpil si lístok do Bratislavy.

 

Cestujúci však vystúpil v Brne a nevzal si batožinu, ktorá sa cestou prevrátila a vytiekla z nej bližšie nešpecifikovaná tekutina so štipľavým zápachom. Autobusom cestovalo 34 pasažierov, ktorých prepravili do Varny náhradným vozidlom.

 

Podľa Blikku vyslali k autobusu odstavenému na budapeštianskom obchvate príslušníkov maďarského Centra boja proti terorizmu (TEK), vrátane ostreľovača. České, slovenské, maďarské a bulharské orgány začali prípad spoločne vyšetrovať.

 

Plukovník bulharskej rozviedky Ivan Bojadžiev v Sofii novinárom povedal, že bombu dala umiestniť niektorá z teroristických organizácií Islamského štátu, ktorá má korene na Blízkom východe. Bojadžiev tak usúdil na základe podobnosti výbušniny s dávnejšie nájdenými bombami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies