Prípad najväčšej bankovej krádeže neukončili, obžalovaný neprišiel

NETKY.SK • 24 September 2014, 11:57 • 2 min
Prípad najväčšej bankovej krádeže neukončili, obžalovaný neprišiel

BRATISLAVA – Tisíc-eurovú poriadkovú pokutu dostal jeden z obžalovaných z najväčšej bankovej krádeže na Slovensku Pavol K. za zmarenie dnešného verejného zasadnutia Najvyššieho súdu SR.

slovakia

left justify in out

Po viac ako 18 rokoch od krádeže 173 miliónov korún v nitrianskej VÚB mohlo padnúť konečné rozhodnutie, no keďže Pavol K. na súd neprišiel a nepožiadal ani o konanie v jeho neprítomnosti, verejné zasadnutie museli odročiť.
      

Obhajca Kamil Beresecký na súde tvrdil, že v utorok (23. 9.) telefonoval s Pavlom K., ktorý mu povedal, že na dnešné verejné zasadnutie príde, to sa však nestalo. Obhajca sa mu usiloval dovolať aj dnes, no nepodarilo sa mu to. Súd odročil verejné zasadnutie na koniec októbra. 
      

Krádežou miliónov z banky zo 6. januára 1996 sa zaoberal Krajský súd v Nitre, ktorý 11. marca 2013 vyhlásil rozsudok. Senát krajského súdu odsúdil Bohuša S. na trest odňatia slobody v trvaní osem rokov, Gustáva I. na sedem rokov, Igora S., Júliusa B. a Pavla K. na päť rokov odňatia slobody. Zároveň ich zaviazal nahradiť škodu spôsobenú VÚB. Všetci si svoj trest mali odpykať v prvej nápravno-výchovnej skupine. V tomto prípade bol obžalovaný aj Viliam M., ktorého stíhajú vo viacerých prípadoch a skrýval sa v zahraniční. Nitriansky súd ho vlani spod obžaloby oslobodil, pretože nebolo preukázané, že by sa na krádeži priamo podieľal.
      

Predseda senátu v odôvodnení rozsudku uviedol, že krádež sa mohla stať predovšetkým preto, že Bohuš S. ako člen bankovej ochrany umožnil obžalovaným vstup do banky a jej trezoru. Preto mu bol udelený najvyšší, osemročný trest. Podľa súdu mal výrazný podiel na organizovaní a vykonaní krádeže aj Gustáv I., ktorý bol odsúdený na sedem rokov. U ďalších páchateľov sa nepodarilo zistiť, kto z nich patril k hlavným organizátorom a ich podiel na krádeži bol takmer rovnaký. Preto dostali trest zhodne po päť rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona