Prípad, ktorý šokoval Československo: Irenu Čubírkovú popravili pred 50 rokmi

NETKY.SK • 27 September 2016, 14:46 • 2 min
Prípad, ktorý šokoval Československo: Irenu Čubírkovú popravili pred 50 rokmi

BRATISLAVA - Brutalita, s ktorou zavraždila svojich partnerov v bývalom Československu 43-ročná Irena Čubírková, bola priam neuveriteľná. Trestný senát Krajského súdu v Bratislave obžalovanú odsúdil 31. mája 1966 na trest smrti. Rozsudok vykonali pred 50 rokmi 28. septembra 1966 v českej Prahe na Pankráci.

slovakia

left justify in out

V októbri 1951 zavraždila svojho manžela, s ktorým žila v českom Trutnove a v decembri 1964 zase svojho druha na Slovensku. Čubírková bola matkou siedmich detí – štyri mala s manželom a tri so spomínaným druhom.

 

Celú československú verejnosť vtedy vzrušil nález ľudskej hlavy na toalete vlaku smerujúceho z Trnavy do Bratislavy. Prípad sa následne skomplikoval nálezom zakrvavených montérok v nákladnom vlaku vypraveného toho istého dňa z Bratislavy do maďarskej Budapešti.

 

Irena Čubírková, ktorá sa narodila 15. marca 1923, obidve vraždy vykonala po dokonalej príprave a v prípade vraždy manžela až po niekoľkých pokusoch. Svoju prvú vraždu spáchala 10. októbra 1951 až na tretí pokus. Obeťou bol manžel, ktorý odhalil jej neveru. Všetko zinscenovala tak, že zranenia, ktorým podľahol, spôsobili padajúce kachle.

 

V roku 1959 sa Čubírková presťahovala na Slovensko. Žila so svojím druhom Ambrózom Ščepkom v obci Boleráz. Dňa 7. decembra 1964 sa Ščepka, ktorý sa ku nej vraj hrubo správal, už od rána opíjal, neskôr spadol zo stoličky a zaspal. Čubírková vzala sekeru a dvakrát ho ňou udrela do hlavy. Hlavu oddelila od tela. Telo spálila v peci na chlieb a hlavu v nákupnej taške neskôr pohodila na toalete vo vlaku Trnava - Bratislava, kde ju objavil sprievodca. Vtedy už Čubírková v Trnave nahlasovala zmiznutie svojho druha. Do policajného protokolu nadiktovala vopred pripravený priebeh udalostí. Pri výpovedi bola však neistá, preto nariadili domovú prehliadku. Pod ťarchou dôkazov sa nakoniec priznala.

 

img

 

V súvislosti s prípadom v Boleráze polícia spravila exhumáciu telesných pozostatkov Jána Čubírku. Dodatočnou prehliadkou sa zistilo, že zranenia, ktorým podľahol, nemohli spôsobiť padajúce kachle. Čubírková sa napokon priznala aj k tejto vražde.

 

Trest smrti na našom území bol zrušený v roku 1990. Od roku 1918-1990 boli odsúdené na trest smrti v bývalom Československu aj tri ženy. Prvou z nich bola v roku 1961 24-ročná zdravotná sestra Marie Fikáčková za vraždu dvoch novorodencov. Druhou v poradí bola v roku 1966 Irena Čubírková a poslednou z trojice bola v roku 1975 Olga Hepnarová, ktorá autom zabila osem ľudí na zástavke v Prahe.

 

img

 

Rakúska spisovateľka Zdenka Beckerová napísala podľa príbehu Čubírkovej román "Najväčší prípad môjho otca", ktorá vyšla vo vydavateľstve Herial pod názvom "Der grösste Fall meines Vaters". Príbeh patrí medzi najzaujímavejšie prípady svetovej kriminológie a zaznamenal medzi čitateľmi veľmi dobrý ohlas.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies