Prípad Jozefa Chovanca. Začalo ministerstvo spravodlivosti už konať?

NETKY.SK • 20 December 2020, 14:46 • 2 min
Prípad Jozefa Chovanca. Začalo ministerstvo spravodlivosti už konať?

BRATISLAVA - Ministerstvo spravodlivosti SR zatiaľ nepodpísalo zmluvu o právnych službách, ktorá by umožnila Slovensku zapojiť sa do konania v prípade smrti Jozefa Chovanca v Belgicku.

slovakia

left justify in out

Vláda Slovenskej republiky 11. novembra schválila uznesenie, ktorým zaviazala šéfku rezortu spravodlivosti Máriu Kolíkovú a ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivana Korčoka , aby vykonali potrebné kroky k tomu, aby sa Slovensko zúčastnilo na konaní v prípade smrti Jozefa Chovanca na strane poškodených.

 

Zároveň uznesenie ponúka aj iné opatrenia, medzi ktoré môže patriť napríklad zabezpečenie prekladu súdneho spisu do slovenského jazyka, čo by umožnilo slovenským znalcom vyhotovenie znaleckého posudku pre účely trestného konania vedeného v Belgickom kráľovstve.

 

„Ministerstvo má v tejto veci úlohu, aby urobilo všetky úkony pre podpísanie zmluvy o právnych službách a sú k tomu smerované kroky,“ uviedla ministerka spravodlivosti. 

 

 

img

 

 

Prípad Jozefa Chovanca

 

Jozefa Chovanca zatkli vo februári 2018 na letisku, ktoré leží asi 60 kilometrov od Bruselu. Na palube lietadla sa údajne správal násilne, sotil do letušky, lebo si nemohol sadnúť na ním zvolené sedadlo.

Kapitán lietadla odmietol vzlietnuť, kým nezasiahla privolaná letisková polícia. 

 

Spravodajský portál Sme.sk priniesol 20. augusta informáciu o záberoch z letiska v belgickom Charleroi. 

 

 

img

 

 

Je 24. februára 2018, 4 hodiny 22 minút. Jozef Chovanec vstáva z postele v cele na letisku v belgickom Charleroi. Ide k dverám do cely a zrejme niečo kričí.

 

Zakrátko začne čelom búchať do mreže. Na ďalších záberoch leží na zemi, sadne si na posteľ a má triašku, potom poskakuje po cele. Opäť mieri k dverám a opäť búcha hlavou o mrežu. Krv strieka na stenu.

Potom sa oprie, oči zatvorené, po jeho tvári prúdom tečie krv.

 

Do cely vchádzajú policajti a muža pacifikujú. Leží na posteli dolu tvárou, ruky a nohy znehybnené putami.

Vidieť, ako ho dusili a popritom sa zabávali, smiali, jedna zo žien dokonca hajlovala. "

 

Zadržaný muž zomrel, podľa oficiálnych správ, o dva dni neskôr v nemocnici na infarkt. Jeho manželka je ale presvedčená, že smrť nastala už v cele, čo uvádza aj analýza, ktorú vypracoval belgický odborník. 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies