Prípad Hudeca narušuje dôveryhodnosť SR ako členského štátu NATO

NETKY.SK • 6 August 2010, 08:02 • 2 min
Prípad Hudeca narušuje dôveryhodnosť SR ako členského štátu NATO

Prípad Hudeca narušuje dôveryhodnosť SR ako členského štátu NATO

slovakia

left justify in out

Kauza v súčasnosti dočasne odvolaného riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby (VSS) Milana Hudeca je hrubým porušením zákonov, ohrozením celého systému a narušením dôveryhodnosti SR ako členského štátu NATO. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil líder Smeru-SD Robert Fico.
      Reagoval tak na informácie, že Hudec sa stal riaditeľom VSS napriek absencii potrebnej bezpečnostnej previerky. "VSS je významná súčasť tajných služieb SR, vykonáva činnosť mimo hraníc Slovenska v oblastiach príbuzných ministerstvu obrany," priblížil Fico. Upozornil, že Hudec sa hneď po svojom vymenovaní oboznámil s organizačnou štruktúrou tejto inštitúcie, pričom na to z dôvodu absencie previerky nemal žiadne oprávnenie. "Nebezpečnejšie je, že sa oboznámil s personálnym obsadením zakrytej časti VSS. Nemal tam čo robiť. Minister Ľubomír Galko (SaS) aj Hudec ohrozili bezpečnosť tejto inštitúcie," upozornil Fico. Uviedol, že porušenie zákona potvrdil aj samotný minister tým, že Hudeca odvolal a začali sa robiť kroky, ktoré mali byť urobené už pred jeho vymenovaním.
      Kauza už má mať podľa Ficových slov aj trestnoprávny rozmer, lebo sa ňou má zaoberať aj Generálna prokuratúra. Pokračovanie bude mať aj na parlamentnej úrovni, keďže predseda Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Peter Žiga (Smer-SD) zvolá mimoriadne zasadnutie výboru. Práve tam by mal prísť Galko vysvetľovať celú kauzu. Líder Smeru-SD nevylúčil ani ďalšie politické kroky, keďže "takýto prešľap z hľadiska bezpečnosti tu už roky nebol". Na vyjadrenie sa k prípadu vyzval expremiér aj predsedníčku vlády Ivetu Radičovú (SDKÚ-DS).
      "Mám pocit, že SaS vníma účasť vo vláde ako jeden veľký žúr - vymenujem, urobím, čo chcem, poviem, čo chcem. Za týchto okolností bola kauza vyvezenej výbušniny nevinnou detskou zábavou v porovnaní s prípadom Hudeca a s tým, že mohol vstúpiť do zakrytej časti VSS. Mohol sa teda oboznámiť s ľuďmi, ktorí majú dve mená," dodal.
      Minister Galko dnes nevylúčil, že pri vystavovaní Hudecovej bezpečnostnej previerky sa manipulovalo. "Ak sa ukáže, že niektoré úkony neboli vykonané alebo o ne bolo požiadané neskôr, ako boli vykonané, tak to nie je v súlade so zákonom," vysvetlil. Zároveň zdôraznil, že keď Hudeca vymenoval 28. júla do funkcie, ten mu predložil platnú bezpečnostnú previerku Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) aj previerku VSS. "Vzhľadom k tomu, že k udeleniu akejkoľvek previerky sa vyjadruje množstvo inštitúcií, o niekoľko dní som dostal informáciu z Vojenského obranného spravodajstva, že niektoré dokumenty týkajúce sa Hudecovej previerky vykazujú znaky podozrenia, že bolo o ne požiadané v takom dátume, že nemohli byť v skutočnosti reálne vykonané pred dátumom uvedenom na konečnej previerke," ozrejmil.
      Z toho dôvodu sa minister rozhodol Hudeca dočasne odvolať a teraz je vojakom v zálohe. "Nariadil som vykonať novú previerku," informoval. Ako dlho bude trvať, minister nevie, no potvrdil, že to rozhodne nie je otázka niekoľkých dní. "Určite to nebudem naháňať," uistil. Galko nevylúčil, že ak sa ukáže, že nedošlo zo strany Hudeca k pochybeniu, opäť ho do funkcie vymenuje.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies