Prípad expredsedu Matice slovenskej sa vracia na okresný súd

NETKY.SK • 6 September 2017, 10:01 • 2 min
Prípad expredsedu Matice slovenskej sa vracia na okresný súd

BRATISLAVA - Krajský súd v Bratislave dnes zrušil prvostupňový rozsudok v prípade obžalovaného bývalého predsedu Matice slovenskej Jozefa M. a prípad vrátil Okresnému súdu Bratislava III. Stalo sa tak na neverejnom zasadnutí súdu. O výsledku následne informoval novinárov hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak.

slovakia

left justify in out

"Podrobné odôvodnenie rozhodnutia sa bude nachádzať v jeho písomnom vyhotovení," uviedol. Zasadnutie malo byť pôvodne verejné, avšak Jozef M. sa na ňom, rovnako ako na predchádzajúcom vytýčenom zasadnutí v júni, z dôvodu zdravotných komplikácii nedostavil. Neverejné zasadnutie teda navrhla prokurátorka, senát jej v tom vyhovel, aj keď obhajca trval na verejnom zasadnutí aj za účasti obžalovaného.

 

Exšéfa Matice slovenskej minulý rok v decembri Okresný súd Bratislava III uznal za vinného z prečinu porušenia povinností pri správe cudzieho majetku. Jozef M. dostal trest jeden rok s dvojročnou podmienkou.

Trestné oznámenie na Jozefa M. podalo nové vedenie Matice na čele s Mariánom Tkáčom v roku 2011. Jozefovi M. kládli za vinu uznanie dlhu dcérskej spoločnosti Matice slovenskej – Matičného fondu. Zmluvu o prevzatí dlhu vyše 202-tisíc eur Jozef M. podpísal v roku 2007. Dlh bol splatený v dvoch splátkach zo ziskov tlačiarenskej spoločnosti Neografia, v ktorej mala Matica 80-percentný podiel.

 

Sudca v decembri pri vynesení rozsudku zdôraznil, že zmluva bola nevýhodná pre Maticu a nepochybne jej bola spôsobená škoda. Nešlo o nevydarenú finančnú operáciu, ale zmluva sa dá chápať ako dar tretej osobe, uviedol sudca. Výšku trestu odôvodnil aj tým, že si nemyslí, že išlo o úmyselné konanie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies