Prípad Duckého zmeniek vrátil Najvyšší súd späť na prvostupňový súd

NETKY.SK • 4 August 2015, 10:58 • 2 min
Prípad Duckého zmeniek vrátil Najvyšší súd späť na prvostupňový súd

BRATISLAVA – Po takmer 15 rokoch súdnych sporov sa prípad tzv. Duckého zmeniek vracia späť na začiatok.

slovakia

left justify in out

Exriaditeľa plynárov Ivana M., odsúdeného na tri roky a dva mesiace väzenia nepodmienečne, Najvyšší súd SR oslobodil a verdikt Špecializovaného trestného súdu z roku 2013 zrušil. O dovolaní rozhodoval senát trestnoprávneho kolégia na čele s bývalým šéfom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom. O prípade dnes informoval Denník N.

 

Ako denník uviedol, bývalého finančného riaditeľa SPP súdili v kauze Duckého zmeniek v hodnote 350 miliónov českých korún. Najprv bol v roku 2004 neprávoplatne odsúdený na deväť rokov väzenia, no Najvyšší súd celý prípad vrátil na začiatok, a to až do prípravného konania. Výsledkom bol rozsudok špecializovaného súdu, voči ktorému sa odvolali špeciálny prokurátor aj obžalovaný.

 

O odvolaní rozhodoval Najvyšší súd SR, ktorý sa síce stotožnil s výškou trestu, podľa Denníka N však v konaní obžalovaného videl pokus o porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku a nie podvod.

 

Bývalý finančný riaditeľ podal voči rozhodnutiu mimoriadny opravný prostriedok – dovolanie a namietal porušenie práva na obhajobu, spravodlivý proces aj súdnu ochranu. „Nemohol vraj reagovať na zmenu právnej kvalifikácie, a teda navrhnúť dôkazy na svoju obhajobu,“ píše Denník N.

 

Dovolanie podala aj Generálna prokuratúra SR, o jej podnete však Najvyšší súd SR doteraz nerozhodoval.

O dovolaní tak rozhodoval opäť Najvyšší súd SR, tentoraz však senát pod vedením Štefana Harabina. „Dovolací súd musí dať za pravdu dovoľatelovi aj v tom, že uložené tresty sú neprimerané už vzhľadom na neprimeranú dĺžku konania a porušenie práva na spravodlivý proces,“ cituje denník z rozhodnutia.

 

O prípade bude teraz opäť rozhodovať Špecializovaný trestný súd.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies