Prípad dôchodkyne, ktorá prišla o slovenské občianstvo, bude riešiť EP

NETKY.SK • 18 August 2016, 14:54 • 2 min
Prípad dôchodkyne, ktorá prišla o slovenské občianstvo, bude riešiť EP

BUDAPEŠŤ – Európsky parlament (EP) prijal petíciu ohľadne prípadu bývalej učiteľky Ilony Tamásovej z Rimavskej Soboty, ktorá prišla o slovenské občianstvo, a začal jeho vyšetrovanie. Agentúre MTI to dnes v Budapešti oznámil predseda spolku Rada pre ľudskú dôstojnosť Zoltán Lomnici.

slovakia

left justify in out

"Petičný výbor rozhodol, že požiada Európsku komisiu o predbežnú kontrolu a vyzve slovenské orgány, aby zaujali k prípadu postoj," dodal Lomnici. MTI pripomína, že uvedený spolok zastupuje na medzinárodných fórach Maďarov žijúcich na Slovensku, ktorí prišli po prijatí maďarského občianstva o to slovenské.

 

Sťažnosť v prípade 104-ročnej Tamásovej predložili EP pred vyše rokom. Lomnici povedal, že dôchodkyňa žijúca na Slovensku, ktorej vymazali záznam o trvalom bydlisku, zrušili volebné právo a zneplatnili občiansky preukaz, sa na neho obrátila so žiadosťou o pomoc pred šiestimi rokmi.

 

Lomnici, ktorý bol v rokoch 2002-2009 predsedom Najvyššieho súdu Maďarskej republiky, podotkol, že na základe kontroverzného zákona o slovenskom občianstve, ktorého súčasná forma bola prijatá v júni 2010, stratilo slovenské občianstvo 1000 ľudí, medzi nimi aj niekoľko desiatok tých, čo získali maďarské občianstvo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies