Prípad choroby šialených kráv zistili v Kalifornii

NETKY.SK • 25 Apríl 2012, 07:02 • 2 min
Prípad choroby šialených kráv zistili v Kalifornii

Prípad choroby šialených kráv zistili v Kalifornii

slovakia

left justify in out

img

Prípad choroby šialených kráv zistili v strednej časti amerického štátu Kalifornia, ale mäso z nakazenej kravy sa nedostalo do potravinovej zásobovateľskej siete a nepredstavuje pre ľudí žiadnu hrozbu. Oznámilo to v utorok ministerstvo poľnohospodárstva USA.

Infikovanú kravu odhalili počas bežného testovania na bovinnú spongiformnú encefalopatiu (BSE), nazývanú aj choroba šialených kráv. Uviedol to hlavný veterinár amerického ministerstva John Clifford.

"Ministerstvo poľnohospodárstva USA si je isté, že dobytok v celom štáte je zdravý a hovädzie aj mliečne výrobky sú bezpečné," povedal hlavný veterinár.

Ide o štvrtú kravu, ktorej v USA zistili BSE, a prvú za posledných šesť rokov.

Nakazenú kravu odhalili v zariadení, kde dobytok zabíjajú a jeho časti sa využívajú na produkty, ktoré nie sú určené na stravovanie ľudí, ale ako krmivo pre zvieratá a na výrobu mydla.

Choroba BSE je smrteľná pre kravy a často aj pre ľudí, ak sa ňou nakazia. Človek sa ochorením infikuje iba vtedy, ak skonzumuje nakazené mäso.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies