Prioritou vlády v najbližšom období bude zamestnanosť a znižovanie byrokracie

NETKY.SK • 25 Apríl 2018, 12:55 • 2 min
Prioritou vlády v najbližšom období bude zamestnanosť a znižovanie byrokracie

BRATISLAVA - Znižovanie nezamestnanosti, budovanie kapacít zariadení starostlivosti o deti do troch rokov, či zníženie administratívnej záťaže podnikateľov. Toto sú niektoré ciele, ktoré si na najbližšie dva roky stanovila vláda vo svojom Národnom programe reforiem. Materiál v stredu schválil kabinet Petra Pellegriniho (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Pre Slovensko zostávajú najväčšími výzvami zlepšenie kvality základného školstva, trh práce a kvalita zdravotnej starostlivosti. Vlani klesla miera nezamestnanosti na najnižšiu úroveň od vzniku Slovenska. Jej ďalší pokles by mali priniesť opatrenia zamerané najmä na znižovanie dlhodobej nezamestnanosti. Väčšia podpora bude zameraná aj na rekvalifikácie a vzdelávanie uchádzačov o zamestnanie. Vláda plánuje aj podporiť budovanie kapacít zariadení starostlivosti o deti do troch rokov, ktoré majú matkám uľahčiť návrat na trh práce.

 

Rezort školstva bude zase realizovať opatrenia z revízie výdavkov na vzdelávanie. "Pokračuje zvyšovanie atraktivity učiteľského povolania najmä zvyšovaním platov učiteľov. Zlepší sa väzba medzi odmeňovaním učiteľov a kvalitou," uvádza sa v programe. Zreformovať sa má aj akreditačná komisia, školy majú byť viac motivované zapájať sa do duálneho vzdelávania.

 

V oblasti zdravotníctva sa postupne zavádza systém úhrad za diagnostickú skupinu. Centrálne obstarávanie by sa malo rozšíriť aj na oblasť nákladovo neefektívnych liekov. "Dôjde k budovaniu pevnej siete urgentných príjmov nad rámec existujúcej siete pohotovostnej ambulantnej služby. V diagnostike bude postupne dochádzať k zavádzaniu štandardných diagnostických a terapeutických postupov," píše sa v programe reforiem.

 

Vláda plánuje pokračovať aj v boji proti daňovým únikom, pozitívne by sa mal vyvíjať aj výber dane z pridanej hodnoty (DPH). "Finančná správa zavedie interné posudzovanie spoľahlivosti daňových subjektov, zavedie sa aj systém posudzovania rizikovosti daňových dlžníkov. Analytické kapacity finančnej správy sa posilnia vybudovaním centrálnej analytickej jednotky," uvádza sa v programe s tým, že sa zavedie aj elektronická fakturácia a elektronické registračné pokladnice prepojené online so systémami finančnej správy. "Pripraví sa legislatíva k ročnému zúčtovaniu sociálneho poistenia," píše sa vo vládnom programe.

 

Viaceré opatrenia by mali priniesť zlepšenie fungovania verejnej správy. Posilniť sa majú na viacerých ministerstvách aj analytické kapacity.

"K zníženiu administratívnej záťaže podnikateľského prostredia prispeje rozširovanie podpory elektronickej a automatizovanej komunikácie s finančnou správou, implementácia opatrení lepšej regulácie, či ďalšia optimalizácia služieb obchodného registra," uvádza sa v programe.

 

Rezort hospodárstva pripraví nový balíček opatrení, ktorý má znížiť byrokratickú záťaž podnikateľov a zjednodušiť podnikanie na Slovensku.

 

V oblasti súdnictva má byť pozornosť zameraná na riešenie problému starých exekučných konaní. "Pripraví sa reforma opatrovníckeho práva, ktorej cieľom je zlepšiť postavenie osôb so zdravotným postihnutím, zlepšiť ochranu seniorov. Pripraví sa zákon o justičnej štátnej službe," avizuje vláda v Programe reforiem.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona