Prioritou vlády je budovanie cestnej a diaľničnej infraštruktúry

NETKY.SK • 5 Jún 2012, 11:41 • 2 min
Prioritou vlády je budovanie cestnej a diaľničnej infraštruktúry

Prioritou vlády je budovanie cestnej a diaľničnej infraštruktúry - Doprava Budovanie cestnej a diaľničnej infraštruktúry je absolútnou prioritou súčasnej vlády. Otázkou ostávajú finančné zdroje na realizáciu tejto priority.

slovakia

left justify in out

img

Budovanie cestnej a diaľničnej infraštruktúry je absolútnou prioritou súčasnej vlády. Otázkou ostávajú finančné zdroje na realizáciu tejto priority. Povedal to dnes na HNClube Hospodárskych novín minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Počiatek.
      Podľa jeho slov hlavným zdrojom financovania by mali byť eurofondy. Nedostatkom je však nedostatočná príprava projektov a reálne hrozí, že v rámci programovacieho obdobia nebudú financie z tohto zdroja vyčerpané. Ďalším zdrojom je štátny rozpočet, avšak jeho možnosti sú značne obmedzené. Určité prostriedky sú aj vo vybraných financiách z diaľničného mýta. Veľa sa hovorí podľa ministra o diaľničných dlhopisoch. Do tejto oblasti by sa mohli zapojiť aj dôchodcovské správcovské spoločnosti, avšak tento zdroj je veľmi neistý. Počíta sa aj s financovaním v rámci PPP projektov.
      Prioritnou úlohou v budovaní cestnej infraštruktúry, ako zdôraznil Počiatek, je dokončenie prepojenia Bratislavy s Košicami. Situáciu však sťažujú viaceré úseky, napríklad Turany-Hubová. Projekt zastavil i protest environmentalistov a čaká sa na posúdenie Európskej komisie. Ďalším problematickým úsekom je obchvat Prešova, kde sa zatiaľ prakticky nič neurobilo.
      Podľa Počiatka jednou z hlavných úloh v nadchádzajúcom období je zlepšiť komunikáciu s Európskou komisiou, urýchliť prípravu a realizáciu projektov infraštruktúry. Viaceré zámery však vzhľadom na finančnú situáciu a zlú pripravenosť projektov nie je reálne uskutočniť v stanovených termínoch.
      V súvislosti s možnosťou zapojenia sa dôchodcovských správcovských spoločností do financovania cestnej a diaľničnej infraštruktúry minister poznamenal, že ide o mimoriadne komplikovanú záležitosť. Prvoradou úlohou je čerpať prostriedky v maximálne možnej miere z eurofondov. Tu vidí reálny problém v nedostatku náhradných projektov.
      Jozef Paška, predseda predstavenstva Allianz-Dôchodková správcovská spoločnosť, a. s., poznamenal, že DSS sa nebránia využívaniu prostriedkov z fondov, avšak musia byť jasné pravidlá a predovšetkým to musí byť na prospech sporiteľom. Zatiaľ legislatíva neumožňuje efektívne využívať tieto prostriedky na investovanie do infraštruktúry.
      Ľuboš Vančo z KPMG, s.r.o., poznamenal, že pri zámeroch v oblasti budovania cestnej infraštruktúry by sa mala brať do úvahy aj geografická poloha Slovenska. Cez jeho územie nevedie prakticky žiaden hlavný cestný koridor a podnikatelia pri preprave produktov na Ukrajinu uprednostňujú cesty cez Poľsko. To však neznamená, ako poznamenal, že by sa nemali diaľnice na Slovensku budovať.
      V diskusii Počiatek zdôraznil, že pri financovaní cestnej a diaľničnej infraštruktúry sú vítané všetky zdroje vrátane súkromných.  Dôležité sú však podmienky, za akých sa chcú na financovaní podieľať.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona