Prioritou stratégie ochrany ľudských práv je ich analýza v SR

NETKY.SK • 17 December 2016, 14:28 • 2 min
Prioritou stratégie ochrany ľudských práv je ich analýza v SR

BRATISLAVA - Komplexná analýza stavu, uplatňovania a ochrany ľudských práv na Slovensku je dôležitá pre pochopenie, posúdenie a kultiváciu demokracie v krajine. Vyplýva to zo Správy o plnení úloh uvedených v Celoštátnej stratégii ochrany a podpory ľudských práv v SR, ktorú na rokovanie vlády predkladá ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská.

slovakia

left justify in out

Správa sa však na rokovanie zatiaľ nedostala, patrí medzi nezaradený materiál. Vláde ju ale ministerka musí predložiť do konca tohto roka.


Správa obsahuje výsledky plnenia siedmich priorít tejto stratégie jednotlivými orgánmi štátnej správy od roku 2015 do konca tohto roka. Rada vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť ju prerokovala na svojom 25. zasadnutí 9. decembra a rozhodla, že Žitňanská ju môže predložiť na rokovanie vlády.


Prioritou číslo jeden stratégie ochrany ľudských práv je analýza ľudských práv v SR a vytvorenie agendy. Ďalšími prioritami sú posilnenie systému ochrany týchto práv, výchova a vzdelávanie, súdna a právna ochrana, rovnoprávnosť pre všetky skupiny obyvateľstva, prevencia a eliminácia akejkoľvek intolerancie a implementácia záväzkov v tejto oblasti.


K základným výzvam štátu a vlády do budúcnosti patrí podľa rezortu spravodlivosti posilnenie postavenia a kompetencií mimovládnych organizácií finančne aj legislatívne. Tie sú podľa správy na Slovensku nenahraditeľnou súčasťou podpory a ochrany ľudských práv a pri tvorbe politík predstavujú relevantného partnera pre verejnú správu. Okrem toho navrhuje ministerstvo spravodlivosti zlepšiť aj podmienky fungovania dvoch štátom zriadených nezávislých inštitúcií – Slovenského národného strediska pre ľudské práva (SNSĽP) a Verejnej ochrankyne ľudských práv (VOP). Tie sú podľa rezortu poddimenzované nielen finančne, ale aj personálne.


Zo správy ďalej vyplýva, že na legislatívnom, finančnom a personálnom posilnení agendy ľudských práv sa od roku 2015 výrazne podieľali ministerstvá kultúry, školstva, práce, vnútra, zahraničných vecí a spravodlivosti. Na posilňovaní ľudských práv v krajine sa podieľali aj mimovládne nezávislé organizácie a združenia, napríklad Národné osvetové centrum (NOC), Slovenské národné divadlo (SND), Literárne informačné centrum (LIC) či Slovenská národná knižnica.


K posilneniu ľudských práv na Slovensku prispelo napríklad aj zriadenie dvoch nových nezávislých inštitútov v roku 2015 – Komisára pre deti a Komisára pre osoby so zdravotným postihnutím. Zákon o komisároch pripravila pracovná skupina zástupcov Výboru pre deti a mládež a Výboru pre osoby so zdravotným postihnutím, skupinu viedol rezort práce.


Úlohou predložiť vláde správu o plnení úloh uvedených v celoštátnej stratégii do 31. decembra tohto roka a následne každé dva roky, poverila vláda vo februári 2015 rezort zahraničia. V septembri 2015 však agendu ľudských práv prevzalo od ministerstva zahraničných vecí ministerstvo spravodlivosti. Tým sa rezort spravodlivosti stal gestorom tvorby a implementácie štátnej politiky v oblasti ľudských práv a koordinátorom plnenia úloh v tejto oblasti.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies