Prioritou nového ministra školstva má byť reforma odborného vzdelávania

NETKY.SK • 3 Júl 2014, 11:08 • 2 min
Prioritou nového ministra školstva má byť reforma odborného vzdelávania

BRATISLAVA – Reforma odborného vzdelávania predstavuje prvú veľkú výzvu pre budúceho nového ministra školstva. Myslí si to člen predstavenstva Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory (SNOPK) Juraj Vodička, podľa ktorého nemeckí investori na Slovensku očakávajú, že nový šéf rezortu bude pokračovať v začatom procese prípravy zavedenia duálneho vzdelávania od septembra 2015.

slovakia

left justify in out

Vodička sa domnieva, že vzhľadom na akútny nedostatok technicky kvalifikovaných pracovných síl by odklad reformy zabrzdil rozvoj firiem. "Legislatívne zmeny, ktoré sa pripravujú na pôde Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, by mali predovšetkým posilniť úlohu podnikov v odbornom vzdelávaní," povedal. "Len aktívna účasť podnikov zabezpečí trvalé zlepšenie praktických vedomostí žiakov stredných odborných škôl," doplnil.

 

Nedostatočná praktická pripravenosť absolventov má podľa Vodičku za následok, že firmy musia dodatočne investovať do náročných tréningových opatrení. Za zmysluplnejšie by považoval, ak by podniky mohli priamo ovplyvňovať už praktickú časť odborného vzdelávania. "V tejto oblasti však súčasný legislatívny rámec nie je dostatočne flexibilný," zdôraznil člen predstavenstva SNOPK.

 

Ako príklad uviedol model duálneho vzdelávania v Nemecku. "V rámci duálneho systému by malo byť firmám umožnené definovať vzdelávacie odbory, rozhodovať o počte učňovských miest, vyberať si žiakov a uzatvárať s nimi učebnú zmluvu," priblížil Vodička. Za ďalšiu dôležitú zmenu z pohľadu hospodárstva označil minimálne 70-% podiel praxe na vyučovaní a nezávislú kontrolu kvality.

 

Podniky združené v SNOPK hodnotia doterajšie kroky rezortu školstva pozitívne. "Veľmi by sme uvítali, ak by aj nový minister školstva pokračoval v nastúpenom trende," apeluje Vodička. Úspešné zavedenie duálneho systému na Slovensku si bude podľa neho vyžadovať intenzívnu spoluprácu stredných odborných škôl a podnikov, ktorá reflektuje potreby pracovného trhu. "Podniky sú pripravené prevziať finančnú zodpovednosť za praktickú časť odborného vzdelávania," uzavrel Vodička s tým, že ak rezort vytvorí vhodné rámcové podmienky, budú z toho profitovať všetci zúčastnení partneri.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies