Prioritami Slovenska počas trojročného členstva v Rade OSN pre ľudské práva bol najmä boj proti rasizmu

NETKY.SK • 7 Apríl 2021, 09:34 • 2 min
Prioritami Slovenska počas trojročného členstva v Rade OSN pre ľudské práva bol najmä boj proti rasizmu

BRATISLAVA - Prioritami Slovenska počas trojročného členstva v Rade Organizácie Spojených národov (OSN) pre ľudské práva (HRC) boli najmä boj proti všetkým formám rasizmu, xenofóbie a s tým spojenej intolerancie, ale aj práva dieťaťa či podpora slobody náboženského vyznania alebo presvedčenia náboženskej tolerancie.

slovakia

left justify in out

Slovenská republika bola 16. októbra 2017 zvolená počas 72. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku za člena Rady OSN pre ľudské práva na obdobie od 1. januára 2018 do 31. decembra 2020. Vsúlade s deklarovanými prísľubmi a záväzkami, zahranično-politickými záujmami SR a prioritami Európskej únie sa Slovensko aktívne zúčastňovalo na činnosti HRC a podporovalo univerzálne dodržiavanie ľudských práv a základných slobôd.

 

img

 

„Členstvo preverilo našu schopnosť jasne a operatívne formulovať svoje politicko-expertné pozície a pružne reagovať na aktuálne geopolitické výzvy,“ uvádza sa v Správe o členstve Slovenskej republiky v Rade OSN pre ľudské práva v období rokov 2018 – 2020, ktorú vláda na dnešnom rokovaní schválila.


Správa dopĺňa, že pôsobenie Slovenska dokázalo jej jednoznačné proeurópske hodnotové ukotvenie. Slovensko všestranne podporovalo budovanie konsenzu Európskej únie k iniciatívam predkladaným do HRC a pri hlasovaní o rezolúciách. Dokument dodáva že SR zostáva aktívna v podpore ľudských práv a demokracie vo svete aj po ukončení trojročného členstva v HRC. V rámci HRC sa bude angažovať aj z pozície pozorovateľa, ktorý sa môže aktívne podieľať na jej činnosti s výnimkou hlasovania o rezolúciách.

 

Prečítajte si tiež: Holanďania napodobnili Nórov i Nemcov, a upozornili na nedodržiavanie ľudských práv v Katare



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona