Princova svadba vyvolala debatu o zrovnoprávnení nástupníctva na trón

NETKY.SK • 19 Január 2011, 08:11 • 2 min
Princova svadba vyvolala debatu o zrovnoprávnení nástupníctva na trón

Princova svadba vyvolala debatu o zrovnoprávnení nástupníctva na trón - Politika Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu vedia o perfektnom svadobnom dare pre princa Williama a jeho nevestu Kate Middletonovú - chceli by zmeniť pravidlá nástupníctva

slovakia

left justify in out

img

Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu vedia o perfektnom svadobnom dare pre princa Williama a jeho nevestu Kate Middletonovú - chceli by zmeniť pravidlá nástupníctva na britský trón tak, aby mala na trón nárok aj dcéra, ak sa kráľovským mladomanželom narodí ako prvé dieťa.
      Poslanec Keith Vaz dnes viedol v Dolnej snemovni rozpravu o zmene 300-ročného systému britského nástupníctva, ktorý je podľa mnohých zastaraný, pretože automaticky preferuje synov pred staršími dcérami. Vaz povedal, že svadba princa Williama 29. apríla ponúka šancu zmeniť tento systém, aká sa naskytne raz za generáciu.
      Akákoľvek prípadná zmena by sa nedotkla súčasného následníka trónu princa Charlesa ani jeho syna, princa Williama, keďže žiaden z nich nemá staršiu sestru. Ďalšej generácie sa dotkne iba v tom prípade, že by prvé dieťa Williama a Kate bolo dievča.
      Akúkoľvek zmenu musia schváliť všetky krajiny, ktorých hlavou štátu je britská kráľovná Alžbeta II.
      Úrad vlády britského premiéra Davida Camerona uviedol, že na túto tému už rokoval s dotknutými krajinami, bol by to však dlhý proces, kým by sa schválila zmena. Reforma Zákona o nástupníctve "musí byť komplexná a je to zložitá vec, ktorá si vyžaduje starostlivé a dôkladné zváženie," uviedol Cameronov hovorca.
      Ak by sa krajiny, ktorých sa to týka, nedohodli, je možné, že by krajiny britského Spoločenstva národov (Commonwealthu) ako Austrália alebo Kanada uznávali iného kráľa alebo kráľovnú ako Británia, upozornil profesor práva Aberystwythskej univerzity vo Walese, Noel Cox. "To by bolo dosť zložité. Dostávame sa k fantáziám," dodal.
      Hoci snaha britského poslanca Vaza prinútiť vládu k činu zrejme nepovedie k rýchlej zmene legislatívy, môže vyvolať spoločenskú debatu v čase vysokého záujmu o kráľovskú rodinu.

Zdroj: TASR/Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies