Princezná Mako sa rozhodla obetovať svoje kráľovské postavenie pre sobáš s právnikom

NETKY.SK • 18 Máj 2017, 07:55 • 2 min
Princezná Mako sa rozhodla obetovať svoje kráľovské postavenie pre sobáš s právnikom

TOKIO - Členka japonskej cisárskej rodiny, princezná Mako, sa plánovaným sobášom s mužom neurodzeného pôvodu vzdá svojho kráľovského postavenia.

slovakia

left justify in out

Mako (25), najstaršia vnučka cisára Akihita, sa hodlá vydať za rovnako starého Keia Komura, zamestnanca advokátskej firmy, ktorého spoznala počas štúdií.

 

 

Japonské cisárske zákony požadujú, aby princezná po sobáši s radovým občanom opustila kráľovskú rodinu. Mako a Kei sa prvý raz stretli v roku 2012 na Medzinárodnej kresťanskej univerzite (ICU) v Tokiu. Cisársky dvor pre spravodajskú stanicu CNN v stredu potvrdil prebiehajúce prípravy na komplikovaný proces zásnub mladého páru.

 

Zväzok princeznej a právnika opäť nastolil otázku, ktorej cisárska rodina dlhšie čelí: Môže cisársky systém v Japonsku prežiť bez radikálnych reforiem následníctva trónu? Väčšina odborníkov sa zhoduje na tom, že nie, a Tokio bude musieť prikročiť k veľkým legislatívnym zmenám, ak chce do budúcnosti zachovať imperiálne zriadenie krajiny.

 

Cisár Akihito (83) vlani v auguste naznačil svoje prianie odstúpiť z trónu, argumentujúc, že vysoký vek mu bude brániť vo vykonávaní štátnických povinností, hoci tie majú iba reprezentačný charakter. Japonsko v súčasnosti zvažuje zmenu zákonov, ktoré by cisárovi umožnili odstúpiť; za uplynulé dve storočia neodstúpil žiadny japonský cisár.

 

Akihito má iba štyroch potenciálnych nástupcov. Sú nimi jeho synovia korunný princ Naruhito a princ Fumihito, Fumihitov syn Hisahito a cisárov mladší brat princ Masahito.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona